X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 8783
Dział: Języki obce

Test wiedzy o krajach niemieckiego obszaru językowego

Gimnazjum
-------------------

Deutschland, Österreich und die Schweiz

Test wiedzy o krajach niemieckiego obszaru językowego.
Imię i nazwisko________________________ klasa _________


Odpowiedzi zamieszczamy na kartce zaznaczając odpowiedni symbol odpowiedni A,B,C lub D.


1) Jaki skrót mają Niemcy?
A) BRD B) DBR C) NDR D) RDN

2) Ilu sąsiadów mają Niemcy?
A) vier B) neun C) zehn D) sechs

3) Barwy narodowe Niemiec to:
A) rot-schwarz-gelb B) gold-schwarz-rot
C) schwarz-rot gold D) schwarz-gold-rot

4) Stolica Austrii to:
A) Salzburg B) Wien C) Bern D) Heidelberg

5) Barwy narodowe Austrii to:
A) weiß-rot-weiß B) rot-weiß-rot
C) rot-schwarz-weiß D) weiß-schwarz-rot

6) Jakiego koloru jest krzyż na fladze Szwajcarii?
A) rot B) weiß C) schwarz D) gold

7) Co jest stolicą Szwajcarii?
A) Basel B) Zürich C) Bern D) Genf

8) Austria graniczy na Północy z:
A) Polen B) Italien C) die Schweiz
D) die Tschechische Republik

9) Z jakimi państwami graniczą Niemcy na Południu?
A) Frankreich und Schweiz B) Österreich und Schweiz
C) Polen und Schweiz D) Niederlande und Frankreich

10) Najwyższy szczyt w Austrii to:
A) Alpenvorland B) Graz C) Tiefebene
D) der Großglockner

11) Podział administracyjny Niemiec to:
A) Bundesländer B) Kantonen C) Wojewodschaften D) Deutschländer

12) Najwyższy szczyt w Niemczech to:
A) die Zugspitze B) Mont-Blanc C) Graz
D) der Großglockner

13) Największym miastem w Niemczech jest?
A) Hamburg B) München C) Berlin D) Bonn

14) Największa niemiecka wyspa to:
A) Helgoland B) Büsum C) Rügen D) Falster

15) Szwajcaria podzielona jest na _________ Kantonów
A) 20 B) 23 C) 13 D) 26

16) Stolica Szwajcarii leży nad rzeką:
A) die Donau B) die Elbe C) die Aare D) der Rhein

17) Granica Niemiec z Polska przebiega wzdłuż rzek:
A) Donau und Rhein B) Oder und Elbe
C) Oder und Neibe D) Neiße und Elbe

18) Najdłuższa rzeka Austrii to:
A) die Donau B) die Mur C) die Elbe D) der Rhein

19) Najdłuższa rzeka Niemiec to:
A) die Oder B) der Rhein C) der Inn D) die Mur

20) Najdłuższa rzeka Szwajcarii to:
A) die Mur B) die Oder C) der Inn D) die Donau

21) Największy Land w Niemczech to:
A) Hessen B) Bayern C) Hamburg D) Saarland

22) Niemcy graniczą z Danią:
A) im Osten B) im Westen C) im Norden D) im Süden

23) Z jakim państwem nie graniczy Szwajcaria?
A) Italien B) Deutschland
C) Ungarn D) Frankreich

24) Które miasto leży w Austrii?
A) Kiel B) Stuttgart C) Mannheim D) Graz

25) Które z wymienionych państw graniczy z Polską?
A) Italien B) Deutschland
C) Frankreich D) Belgien

26) Austria leży nad:
A) an der Nordsee B) an der Ostsee
C) an dem Schwarzen Meer D) an keiner See

27) Granica pomiędzy dawnym Niemcami Wschodnimi a Berlinem Zachodnim przebiegała:
A) am Brandenburger Tor B) am Fernsehturm
C) am Stadtrand D) am Ufer der Spree

28) Mur Berliński zbudowano 13. sierpnia__________ a zburzono 9. listopada________.
A) 1961, 1989 B) 1964, 1990
C) 1963, 1991 D) 1964, 1990

29) Jako dzień ponownego Zjednoczenia Niemiec przyjmuje się datę:
A) 9. Mai 1990 B) 7. Oktober 1990
C) 9. Oktober 1990 D) 3. Oktober 1990

30) Która z wymienionych marek samochodów nie jest pochodzenia niemieckiego?
A) BMW B) Audi C) Mercedes D) Toyota

31) W.A Mozart urodził się w:
A) Wien B) Salzburg C) Klagenfurt D) Basel

32) Nauka w szkole podstawowej w Niemczech trwa:
A) 4 Jahre B) 6 Jahre C) 8 Jahre D) 5 Jahre

33) Nauka w gimnazjum w Niemczech trwa:
A) 4 Jahre B) 5 Jahre C) 6 Jahre D) 9 Jahre

34) “Die Stolle” to:
A) ein Weihnachtsmann B) ein Weihnachtsbaum
C) ein Weihnachtsgeschenk D) ein Weihnachtsgebäck

35) “Christkindlmarkt” czyli największy Jarmark Bożonarodzeniowy odbywa się co roku w:
A) Dresden B) Berlin
C) Hamburg D) Nürnberg

36)“O Tannenbaum” śpiewa się przy okazji:
A) Ostern B) Weihnachten
C) Pfingsten D) Neujahr

37) W czasie “Ostern” ukrywa______ jajka, a dzieci szukają ich po całym domu i podwórku:
A) der Esel B) der Hase C) das Lamm D) die Henne

38) Skrzynka pocztowa w Niemczech jest koloru:
A) rot B) gelb C) schwarz D) blau

39) Który z wymienionych Landów nazywany jest “zielonym sercem Niemiec”?:
A) Hessen B) Saarland
C) Bayern D) Thüringen

40) Najsłynniejsza ulica Berlina określana jako “ die weltbekannte Einkaufsstrasse” to:
A) der Kurfürstendamm B) unter den Linden
C) die Humboldt-Strasse D) die Alexanderstrasse

Klucz do odpowiedzi:

1-A
2-B
3-C
4-B
5-B
6-B
7-C
8-D
9-B
10-D
11-A
12-A
13-C
14-C
15-D
16-C
17-C
18-A
19-B
20-C
21-B
22-C
23-C
24-D
25-B
26-D
27-A
28-A
29-D
30-D
31-B
32-A
33-D
34-D
35-D
36-B
37-B
38-B
39-D
40-A

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.