X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 41588

Test z Ewangelii według Św. Jana

Test z Ewangelii według Św. Jana

1. Jakimi słowami Jezus powołał Filipa?

a) Jedź ze Mną
b) Pójdź za Mną
c) Podejdź do Mnie
d) Usiądź koło Mnie

2. Którego dnia odbyło się wesele w Kanie Galilejskiej?

a) trzeciego
b) drugiego
c) pierwszego
d) czwartego

3. Jakiego cudu dokonał Jezus na weselu w Kanie Galilejskiej?

a) rozmnożył chleb
b) rozmnożył ryby
c) uzdrowił niewidomego
d) przemienił wodę w wino

4. Kim był Nikodem?

a) faryzeuszem
b) Apostołem
c) rybakiem
d) pasterzem

5. Kogo Jezus spotkał przy źródle Jakuba?

a) Samarytankę
b) Żydówkę
c) Egipcjankę
d) Polkę

6. W ile krużganków zaopatrzona była sadzawka Owcza?

a) 3
b) 1
c) 5
d) 4

7. Jaka była inna nazwa Jeziora Galilejskiego?

a) Tyberiadzkie
b) Bałchasz
c) Aralskie
d) Górne

8. Kto obchodził Święto Namiotów?

a) Muzułmanie
b) Egipcjanie
c) Rzymianie
d) Żydzi

9. Kto przyprowadził do Jezusa kobietę przyłapaną na cudzołóstwie?

a) uczeni w Piśmie i faryzeusze
b) Apostołowie
c) Rzymianie
d) pasterze

10. Jak Jezus zachował się wobec kobiety cudzołożnej?

a) rzucił w nią kamieniem
b) krzyczał na nią
c) przebaczył jej
d) nic do niej nie powiedział

11. W której sadzawce miał się obmyć niewidomy od urodzenia?

a) Siloam
b) Lustrzanej
c) Betezda
d) Małej

12. Przez co wchodzi pasterz owiec do owczarni?

a) przez drzwi
b) przez bramę
c) przez podwórko
d) przez dach

13. Jakie imiona miały siostry Łazarza?

a) Agnieszka i Maria
b) Marta i Maria
c) Elżbieta i Marta
d) Marta i Monika

14. Na jakim zwierzątku Jezus wjechał do Jerozolimy?

a) na koniu
b) na wielbłądzie
c) na słoniu
d) na osiołku

15. Jak miał na imię ojciec Judasza Iskarioty?

a) Szymon
b) Paweł
c) Piotr
d) Zebedeusz

16. Ile jest mieszkań w domu Ojca Pana Jezusa?

a) mało
b) wiele
c) nie ma miejsc
d) jedno

17. Kto jest prawdziwym krzewm winnym?

a) Bóg
b) Maryja
c) Duch Święty
d) Jezus

18. Z czego będą wyłączeni Apostołowie?

a) z synagogi
b) z kościoła
c) z meczetu
d) z cerkwi

19. Jak nazywa się modlitwa Jezusa za uczniów i za Kościół?

a) arcykapłańska
b) cicha
c) głośna
d) kazanie na górze

20. Który Apostoł wydał Jezusa na śmierć?

a) Piotr
b) Jan
c) Juda
d) Judasz

21. Czyim teściem był Annasz?

a) Piłata
b) Heroda
c) Kajfasza
d) Piotra

22. Kto skazał Pana Jezusa na ubiczowanie?

a) Kajfasz
b) Herod
c) Piłat
d) Annasz

23. Kto poprosił Piłata o ciało Pana Jezusa?

a) Maryja
b) Józef z Arymatei
c) Św. Weronika
d) Św. Jan

24. Która kobieta wczesnym rankiem udała się do grobu Jezusa?

a) Maryja
b) Maria Magdalena
c) Marta
d) Weronika

25. Jak miał na imię ojciec Szymona Piotra?

a) Jan
b) Szymon
c) Jakub
d) Józef

26. Który Apostoł miał przydomek Didymos?

a) Piotr
b) Jan
c) Filip
d) Tomasz

27. Przy którym posiłku Jezus zapytał Św. Piotra, czy miłuje Go
bardziej niż pozostali Apostołowie?

a) przy kolacji
b) przy śniadaniu
c) przy obiedzie
d) przy deserze

28. Ile razy Jezus zapytał Św. Piotra, czy miłuje Go
bardziej niż pozostali Apostołowie?

a) dwa
b) cztery
c) raz
d) trzy

29. Do kogo Jezus powiedział "Paś baranki moje"?

a) do Św. Jana
b) do Św. Mateusza
c) do Św. Tomasza
d) do Św. Piotra

30. Ile rozdziałów zawiera Ewangelia według Św. Jana?

a) 21
b) 16
c) 28
d) 24

Poprawne odpowiedzi
1. b
2. a
3. d
4. a
5. a
6. c
7. a
8. d
9. a
10. c
11. a
12. b
13. b
14. d
15. a
16. b
17. d
18. a
19. a
20. d
21. c
22. c
23. b
24. b
25. a
26. d
27. b
28. d
29. d
30. a

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.