X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 37142

Test ze znajomości lektury "Pozłacana rybka" Barbary Kosmowskiej

Test ze znajomości lektury „Pozłacana rybka” Barbary Kosmowskiej

1. Kiedy rozpoczyna się akcja powieści zatytułowanej „Pozłacana rybka”?
a) w maju
b) w czerwcu
c) w lipcu
d) w sierpniu

2. Gdzie Alicja spędzała wakacje?
a) na Mazurach
b) w Kielcach
c) w Kołobrzegu
d) w Kruszynie

3. Pierwszą miłością Alicji był:
a) Fryderyk
b) Robert
c) Roman
d) Roland

4. „Bez jesieni świat byłby ubogi jak bosy Antek”. Słowa te wypowiedziała:
a) mama Alicji
b) Dorota
c) babcia Alicji
d) Zuza

5. Dziadek Alicji był z zawodu:
a) lekarzem
b) nauczycielem
c) weterynarzem
d) adwokatem

6. W gabinecie mamy Alicji na ścianie wisiał wielki portret przedstawiający:
a) córkę
b) Astrid Lindgren
c) męża
d) Juliana Tuwima

7. Jaki problem nie został poruszony w powieści?
a) narkomanii
b) anoreksji
c) adopcji
d) rozwodu

8. Co zdarzyło się w Czarcim Jarze?
a) miał miejsce pierwszy pocałunek Alicji
b) nastąpiło rozstanie Alicji z przyjaciółką
c) została złożona uroczysta przysięga między Alicją a Sarą?
d) miała miejsce kłótnia między Alicją a Sarą

9. W „Listach do samej siebie” bohaterka określa siebie:
a) „Bardzo Rozpieszczoną Jedynaczką”
b) „Wyjątkowo Rozpieszczoną Nastolatką”
c) „Niezwykle Rozkapryszoną Jedynaczką”
d) „Bardzo Rozkapryszoną Córunią”

10. Obok jakiego pomnika znajdowała się ławka, na której lubiła przesiadywać Alicja z Sarą:
a) pomnika Chopina
b) pomnika Reymonta
c) pomnika Mickiewicza
d) pomnika Kopernika

11. Jaki tytuł nosi film wyreżyserowany przez Klaudię?
a) Boża jabłoń
b) Kraina jabłoni
c) Kwitnąca jabłoń
d) Rajska jabłoń

12. „Czasami trzeba zejść do samego piekła uczuć, by wspiąć się potem do nieba”. Słowa te wypowiada:
a) Alicja
b) Sara
c) Klaudia
d) Zuza

13. O kim mówi następujący fragment: „ Miss Lata nie wyglądała jak walizka ojca, tylko jak droga zawartość babskiej torby podróżnej. Uśmiechała się głupawo, pewnie jak Kostek Bąk w okresie dojrzewania, i wyglądała okropnie atrakcyjnie”.
a) o mamie Alicji
b) o Klaudii
c) Dorocie
d) Sarze

14. Który rozdział nie pochodzi z powieści „Pozłacana rybka”?:
a) Ogórki i miłość
b) Czas latawców
c) Łąka pełna złej trawy
d) Kieszeń pełna elfów

15. „Złota rybka”, którą Alicja podarowała Fryderykowi, była tak naprawdę :
a) gupikiem
b) wielkopłetwem wspaniałym
c) zwyczajnym pomarańczowym welonem
d) bystrzykiem kolumbijskim

16. Z jakiego przedmiotu Alicja przygotowywała pracę konkursową?
a) biologii
b) chemii
c) języka polskiego
d) matematyki

Opracowała Krystyna Grzybczyk
Szkoła Podstawowa nr 16 im. Tony Halika w Warszawie

Odpowiedzi:
1. D
2. D
3. B
4. C
5. D
6. B
7. C
8. C
9. A
10. B
11. D
12. C
13. B
14. D
15. C
16. A

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.