X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 36538

Test wiedzy o porach roku, kl. II

TEST WIEDZY O PORACH ROKU
KL. II

1. Wymień nazwy ptaków odlatujących z Polski na zimę:
a) sikorka, gołąb, wróbel
b) bocian, jaskółka, żuraw
c) wrona, kawka, jastrząb.

2. Jakie kwiaty są pierwszymi oznakami wiosny:
a) przebiśnieg, krokus, pierwiosnek
b) róża, bratek, goździk
c) bławatek, aster, chaber.

3. Które drzewa pozostają zielone zimą?
a) sosna, jodła, świerk
b) dąb, kasztanowiec, lipa
c) jabłoń, grusza, śliwa.

4. Ile jest pór roku?
a) 2
b) 3
c) 4.

5. Z czym kojarzy się zima?
a) kostium kąpielowy, piasek, wakacje
b) bałwan, śnieg, mróz
c) spadające liście, owoce w sadach, wykopki.

6. Ile rok ma miesięcy?
a) 9
b) 7
c) 12.

7. Uzupełnij zdanie:
Idzie...... podkuj buty.

a) kwiecień
b) luty
c) czerwiec.

8. Spadające liście, krótsze dni i dłuższe noce, mgły, odlatujące ptaki, pierwsze przymrozki, grzyby w lesie, deszcze..... to oznaki:
a) jesieni
b) zimy
c) lata.

9. Zaznacz prawidłową kolejność pór roku:
a) zima, lato, wiosna, jesień
b) wiosna, lato, jesień, zima
c) wiosna, jesień, lato, zima.

10. Na jakim drzewie rosną żołędzie?
a) modrzewiu
b) sośnie
c) dębie.

11. Kiedy jest początek kalendarzowej wiosny?
a) 22 czerwca
b) 23 września
c) 21 marca.

12. Które zwierzęta zapadają w sen zimowy?
a) niedźwiedź brunatny, jeż, borsuk
b) wilk, sarna, dzik
c) lis, sowa, jeleń.

13. Zaznacz właściwe przysłowie:
a) W marcu jak w tańcu.
b) W marcu jak na krańcu.
c) W marcu jak w garncu.

14. O jakiej porze roku siejemy zboża jare, warzywa, sadzimy ziemniaki?
a) wiosną
b) latem
c) jesienią.

ODPOWIEDZI DO TESTU
1 b)
2 a)
3 a)
4 c)
5 b)
6 c)
7 b)
8 a)
9 b)
10 c)
11 c)
12 a)
13 c)
14 a)

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.