X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 34862

Quiz - Święta Faustyna Kowalska - Apostołka Bożego Miłosierdzia

Święta Faustyna Kowalska – Apostołka Bożego Miłosierdzia

1.Kiedy urodziła się św. Faustyna?
a) 25 sierpnia 1905r
b) 26 sierpnia 1905r
c) 25 sierpnia 1904r.
2. Gdzie się urodziła?
a) we wsi Głogówiec
b) we wsi Głogowiec
c) we wsi Głagowiec
3. Ile dni po urodzeniu została ochrzczona?
a) 2
b) 3
c) 4
4. Jakie imię otrzymała na chrzcie?
a) Halina
b) Helena
c) Maria
5. Miejsce jej chrztu.
a) Świnki Warckie
b) Świnice Wardzkie
c) Świnice Warckie
6. Jak mieli na imię jej rodzice?
a) Marianna i Stanisław
b) Stanisława i Marian
c)Maria i Stefan
7. Ile miała lat gdy przyjęła I komunię św.
a) 11
b) 9
c) 7
8. Ile lat uczyła się św. Faustyna
a) 8
b) 3
c) 12
9. Ile miała rodzeństwa?
a) 7
b) 8
c) 9
10. Kiedy wstąpiła do Zgromadzenia Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia w Warszawie?
a) 1 sierpnia 1925r.
b) 2 sierpnia 1925r.
c) 1 sierpnia 1926r.
11. Ile lat przeżyła w zakonie?
a) 23
b) 31
c) 13
12. Czym zajmowała się w zakonie?
a) pracami biurowymi
b) pracami fizycznymi.
c) śpiewem
13. Kiedy otrzymał habit i imię zakonne – siostra Maria Faustyna?
a) 30 marca 1926r.
b) 30 kwietnia 1926r.
c) 30 kwietnia 1927r.
14. Czyj kult szerzyła siostra Faustyna?
a) Jezusa Miłosiernego
b) Matki Bożej
c) Wszystkich świętych
15. Miejsce gdzie znajduje się obraz Jezusa miłosiernego?
a) Sanktuarium w Warszawie
b) Sanktuarium w Licheniu
c) Sanktuarium w Krakowie Łagiewnikach.
16. Kiedy zmarła siostra Faustyna?
a) 5 października 1939r.
b) 5 października 1938r.
c) 6 października 1938r.
17. Kiedy została beatyfikowana?
a)18 kwietnia 1996r.
b) 18 kwietnia 1983r.
c) 18 kwietnia 1993r.
18. Kiedy została kanonizowana?
a) 30 kwietnia 2000r.
b) 30 kwietnia 2001r.
c) 30 kwietnia 2005r.
19. Kiedy w liturgii wspominamy św. Faustynę?
a) 10 października
b) 5 października.
c) 15 października
20. Jak Pan Jezus nazwał s. Faustynę
a) służebnicą
b) biografką
c) sekretarką

ODPOWIEDZI
1 - a
2 - b
3 - a
4 - b
5 - c
6 - a
7 - c
8 - b
9 - c
10 - a
11 - c
12 - b
13 - b
14 - a
15 - c
16 - b
17 - c
18 - a
19 - b
20 - c

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.