X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 32734
Przesłano:

Test wyboru sprawdzający znajomość lektury Janiny Porazińskiej "Szewczyk Dratewka"

Test wyboru sprawdzający znajomość lektury Janiny Porazińskiej „ Szewczyk Dratewka”

1.Co Szewczyk Dratewka miał w torbie?
a) kromkę chleba
b) dwie bułki
c) rogala

2. Czym zajmował się Szewczyk wędrując od wsi do wsi?
a) szył ubrania
b) naprawiał garnki
c) łatał obuwie

3. Czym Szewczyk zgarnął mrówkom mrowisko?
a) nog?

b) czapk?

c) ręk?

4. W którym drzewie była barć?
a) brzoza
b) świerk
c) sosna

5. Za co podziękował Szewczykowi najstarszy kaczor?
a) za poczęstunek
b) za wizytę
c) za opowieść
6. Co trzeba było wykonać, żeby ożenić się z panną z wieży?
a) odgadnąć trzy zagadki
b) dwie roboty odrobić i odgadnąć jedną zagadkę
c) jedną robotę odrobić i dwie zagadki odgadnąć
7. Co Szewczyk miał przebrać ?
a) piasek z makiem
b) mak z ryżem
c) groch z piaskiem

8. Co kaczki szukały w stawie?
a) kłódki
b) klamki
c) kluczyka

9. Wśród ilu panien Szewczyk miał szukać panny z wieży?
a) 6
b) 9
c) 4

10. W co przemieniła się czarownica?
a) w nietoperza
b) w ptaszysko
c) w smoka

Klucz
1. A
2. C
3. B
4. C
5. A
6. B
7. A
8. C
9. B
10. B

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.