X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 26978
Dział: Biblioteka

Konkurs czytelniczy. Pytania na podstawie książki "Miś Uszatek"

Pytania konkursowe na podstawie książki „Miś Uszatek” – rozdział I
„Przygody i wędrówki Misia Uszatka” dla uczniów kl. II i III.
........................................
(Nazwisko i imię)
1. W jakim sklepie na półce siedział smutny Miś?
a) w sklepie ogrodniczym;
b) w sklepie spożywczym;
c) w sklepie z zabawkami.

2. Dlaczego Misiowi oklapło ucho?
a) bo padał deszcz;
b) bo martwił się, że nie może bawić się z dziećmi;
c) bo inny miś ciągnął go za ucho.

3. Jakiego koloru był parasol, który Miś znalazł na półce?
a) żółtego;
b) czerwonego;
c) fioletowego.

4. Kto zabrał Misia do swojego domu?
a) Jacek i Zosia;
b) Marek i Zosia;
c) Jacek i Marysia.

5. Kto był najważniejszy na podwórku?
a) piesek Kruczek;
b) czerwonopióry Kogucik;
c) Zajączek.

6. Kto powiedział: „Jakie ty masz ładne oklapnięte uszko, Misiu”?
a) Kruczek;
b) Zajączek;
c) Kogucik.

7. Kto zimą namalował kwiaty na szybie?
a) mróz;
b) Zosia;
c) Jacek.

8. Co dzieci włożyły Bałwankowi na głowę?
a) stary kapelusz;
b) garnek;
c) beret.

9. Kto napisał list do Uszatka z ciepłych krajów?
a) Kogucik;
b) Bocian;
c) Królik.

10. Co Uszatek otrzymał od Bociana w prezencie?
a) banany;
b) orzech kokosowy;
c) czereśnie.

11. Komu Uszatek chciał zrobić śmigus – dyngus?
a) Kruczkowi;
b) Zosi i Jackowi;
c) Długonogiemu.

12. Dlaczego Uszatek stał na deszczu?
a) był brudny;
b) chciał urosnąć;
c) lubił deszcz.

13. Co było wyhaftowane na bluzce Uszatka?
a) jabłka;
b) gruszki;
c) wiśnie.

14. Czego przestraszył się Zajączek?
a) pożaru;
b) wilka;
c) burzy.

15. Co Uszatek znalazł pod szafą?
a) orzeszek, guzik, ołówek, koralik;
b) muszelkę;
c) kamyk.

16. Co lubi jeść Miś Uszatek?
a) chleb z miodem;
b) marchewkę;
c) truskawki.

17. Kogo zaprosili Kogucik, Kruczek i Miś Uszatek?
a) wróbelka;
b) prosiaczka o imieniu Różowy Ryjek;
c) kota.

18. Jak zachował się Różowy Ryjek podczas posiłku?
a) jadł kulturalnie;
b) był niekulturalny;
c) nie przyszedł na poczęstunek.

19. Z kim Uszatek pojechał pociągiem?
a) z Zuchami;
b) z Zosią;
c) z Jackiem.

20. Gdzie wybrał się Uszatek będąc w mieście?
a) do kina;
b) do teatru;
c) do cyrku.

21. W cyrku Uszatek jeździł na:
a) rowerze;
b) deskorolce;
c) hulajnodze.

22. W mieście Miś spędził noc:
a) w hotelu;
b) na ławce w parku;
c) w stodole.

23. Kto przywiózł Zajączka, Kogucika i Kruczka do Dużego Miasta?
a) Koń Felek;
b) Słoń;
c) Osiołek.

24. Co Uszatek przywiózł w prezencie dla Zosi i Jacka?
a) cukierki;
b) czekoladki;
c) lody.

25. W co bawiły się dzieci, gdy padał deszcz?
a) w domu w chowanego;
b) w berka;
c) w dwa ognie.

26. Pod jakim krzakiem spał Zajączek?
a) pod krzakiem bzu;
b) pod krzakiem agrestu;
c) pod krzakiem jałowca.

27. Co Uszatek ciągnął na sznurku mówiąc: ”Jaka pyszna zabawa!”:
a) samochód;
b) balonik;
c) latawiec.

28. Co przyśniło się Misiowi?
a) że latawiec porwał go do góry;
b) beczka miodu;
c) cyrk.

29. Co Uszatek napisał do Zosi i Jacka, gdy byli nad morzem?
a) telegram;
b) list;
c) smsa.

30. Miś podczas wędrówki umoczył łapkę;
a) w źródełku;
b) w stawie;
c) w jeziorze.

31. Jakie ptaki nie bały się Uszatka, gdy zastępował Stracha?
a) jaskółki;
b) bociany;
c) wróble.

32. Kogo Uszatek spotkał podczas wędrówki wąską ścieżką?
a) Koziołka;
b) Kruczka;
c) Kogucika.

33. Co powiedziała Sroka, kiedy zobaczyła smutną minę Misia?
a) „Koziołku, Mama Koza ciebie szuka!”;
b) „Koziołku zjedz kapustę!”;
c) „Koziołku zrób miejsce dla Misia!”.

34. Dlaczego Długonogi pogniewał się na Misia?
a) bo Miś spłoszył mu ryby;
b) bo Miś nie dał mu czekolady;
c) bo Miś grał na fujarce.

35. Po co Miś zabrał purchawkę?
a) chciał mieć poduszkę;
b) chciał mieć piłkę;
c) chciał ją zjeść.

36. Gdzie Miś przenocował po długiej wędrówce?
a) na kanapie;
b) na fotelu;
c) na hamaku utkanym z pajęczyny.

37. W czasie rozmowy z Dzięciołem Uszatek dowiedział się, że już jest:
a) wiosna;
b) jesień;
c) zima.

38. Kto grał w młodym żytku?
a) polny Świerszczyk;
b) Ślimak;
c) polna Myszka.

39. Po powrocie z wędrówki zmęczony Miś zasnął pod:
a) żółto – czerwoną kołderką z liści;
b) pod kocem;
c) pod śpiworem.

40. Kto dał Uszatkowi piękną choinkę?
a) leśniczy;
b) dziadek Zosi;
c) Duży Niedźwiedź.

41. Gdzie zamieszkał Świerszczyk zimą?
a) za piecem;
b) w lesie;
c) w ogrodzie.

Odpowiedzi:
1-C ; 2- B; 3- B; 4-A; 5-A; 6-B; 7-A; 8-A; 9-B; 10-A; 11-A; 12-B; 13-C; 14-A; 15-A; 16-A; 17-B; 18-B;
19-A; 20-C; 21-C; 22-B; 23-C; 24-B; 25-A; 26-C; 27-C; 28-A; 29-B; 30-A; 31-C; 32-A; 33-A; 34-A; 35-A;
36-C; 37-B; 38-A; 39-A; 40- C; 41-A

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.