X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 24955

Tajemniczy ogród - test ze znajomości lektury

Test ze znajomości lektury „Tajemniczy ogród”
........................................

WYBIERZ I PODKREŚL JEDNĄ POPRAWNĄ ODPOWIEDŹ.
1. Który opis najlepiej pasuje do głównej bohaterki – Mary Lennox?
a) drobna, wysoka, brunetka
b) drobna, szczupła, jasna blondynka
c) dobrze zbudowana, szatynka, brązowe oczy

2. Gdzie Mary urodziła się?
a) w Anglii
b) w Ameryce Północnej
c) w Indiach

3. Na jaką chorobę zmarli rodzice głównej bohaterki?
a) dżumę
b) cholerę
c) malarię

4. Jak miała na imię hinduska opiekunka Mary?
a) Ayah
b) Anna
c) Medlock

5. Jak nazywały Mary dzieci w Indiach?
a) panna Mary kapryśnica
b) złośnica
c) Mary ma chimery

6. Ile było pomieszczeń w domu pana Cravena?
a) 200
b) 20
c) 100

7. Dlaczego Craven kazał zamknąć tajemniczy ogród?
a) nie rosły tam róże
b) zginęła w nim jego żona
c) zmusiła go tego Martha

8. Kogo Ben Weatherstaff nazywał „naczelnym ogrodnikiem”?
a) Dicka
b) ptaka rudzika
c) Mary

9. Jak nazywał się gawron Dicka?
a) Rudzik
b) Kawka
c) Sadza

10. Co Martha podarowała Mary?
a) książkę
b) skakankę
c) sukienkę

11. Kto pomógł Maty znaleźć furtkę i klucz do tajemniczego ogrodu?
a) rudzik
b) Dick
c) ogrodnik Ben

12. Jakie kwiaty kochała pani Carven?
a) żonkile
b) bzy
c) róże

13. Ile lat miał Dick?
a) 8
b) 10
c) 12

14. Które zdanie nie dotyczy Dicka?
a) był siostrzeńcem pana Cravena
b) kochał zwierzęta i naturę
c) był bratem Marthy

15. Dlaczego Colin siedział zamknięty w pokoju?
a) lubił tak spędzać czas
b) był przekonany, że jest chory i niedługo umrze
c) dostał karę od ojca

16. Zwierzątko, którego Dick nie oswoił to:
a) lisek
b) żbik
c) kawka

17. Ile dzieci miała Susan Sowerby?
a) 2
b) 4
c) 12

18. Kim Colin był dla Mary?
a) przyjacielem z sąsiedztwa
b) kuzynem
c) wujkiem

19. Kto wysłał panu Cravenowi list z prośbą powrotu do domu?
a) Mary
b) pani Medlock
c) matka Dicka

20. Co zrobił pan Carter, gdy ujrzał zdrowego syna?
a) wzruszył się i rozpłakał
b) zemdlał
c) kazał mu zaprowadzić się do ogrodu

21. Dlaczego pan Craven nie spędzał czasu z synem?
a) miał dużo pracy
b) nie kochał go
c) bał się, że zbytnio przywiąże się do chłopca, a ten umrze, jak jego żona

22. Co chciał robić Colin w dorosłym życiu?
a) zostać ogrodnikiem
b) podróżować po świecie
c) dokonywać odkryć naukowych

1. b
2. c
3. b
4. a
5. a
6. c
7. b
8. b
9. c
10. b
11. a
12. c
13. c
14. a
15. b
16. b
17. c
18. b
19. c
20. c
21. c
22. a

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2017 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.