X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 23909

"Biblijni Milionerzy" - test

Biblijni „Milionerzy”

1. Ksiąg Starego Testamentu jest :
a) 45
b) 46
c) 47
d) 48
2. Księgą mądrościową Starego Testamentu nie jest:
a) Księga Hioba
b) Księga Psalmów
c) Księga Powtórzonego Prawa
d) Mądrość Syracha
3. Dzieje Apostolskie napisał:
a) św. Jan
b) św. Łukasz
c) św. Paweł
d) św. Piotr
4. Dokąd wędrowali uczniowie, którym ukazał się zmartwychwstały Chrystus?
a) do Kafarnaum
b) do Jerozolimy
c) do Emaus
d) do Nazaretu
5. Imię „Emmanuel” oznacza:
a) „Pan jest mocarzem”
b) „Bóg jest nad nami”
c) „Bóg jest z nami”
d) „Bóg czuwa nad nami”
6. Paruzja to:
a) postawa leżenia krzyżem podczas liturgii Wielkiego Piątku
b) oddawanie aniołom chwały należnej Bogu
c) inaczej apostazja czyli oficjalne oderwanie się od wspólnoty Kościoła
d) powtórne przyjście Chrystusa na ziemię
7. Słowo „biblia” oznacza:
a)łodyga, zwój papirusu
b) chrześcijańska księga
c) testament
d) zbiór przepisów
8. Ksiąg Nowego Testamentu jest:
a) 25
b) 26
c) 27
d) 28
9. Jakie wydarzenie jest opisane w Dziejach Apostolskich?:
a) Sobór Lyoński
b) Sobór Jerozolimski
c) Sobór Koryncki
d) Sobów Damasceński
10. Kto był nauczycielem św. Pawła?:
a) Gamaliel
b) Szczepan
c) Tomasz
d) Kajfasz
11. Jednym z „Synów Gromu” był:
a) Jan
b) Piotr
c) Judasz
d) Andrzej
12. Św. Szczepan zginął:
a) ścięty mieczem
b) ukamienowany
c) ukrzyżowany
d) uduszony
13. W jakim mieście miało miejsce Zesłanie Ducha Św.?
a) Nazaret
b) Betlejem
c) Jerozolima
d) Korynt
14. Największy kościół znajduje się :
a) na Wybrzeżu Kości Słoniowej
b) w Rzymie
c) w Fatimie
d) W Meksyku
15. Uczniów Chrystusa nazwano po raz pierwszy „chrześcijanami” w:
a) Jerozolimie
b) Ikonium
c) Rzymie
d) Antiochii Syryjskiej

Kod odpowiedzi:1-b, 2-c, 3-b, 4-c, 5-c, 6-d, 7-a, 8-c, 9-b, 10-a, 11-a, 12-b, 13-c, 14-a, 15-d.

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.