X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 21237
Dział: Języki obce
Rozmiar tekstu: A A A

Konkurs wiedzy o USA - Stars and Stripes

Stars and Stripes

Quiz

1. You have to solve the quiz in no more than 45 minutes.
2. All answers should be put on the answer sheet.
3. Remember to mark the answers clearly.
4. Work on your own.
5. You shall not be allowed to  use mobile or other electronic instruments.


1. In which American town do the most Polish Americans live?
W którym amerykańskim mieście żyje najwięcej Polaków?
a) Chicago
b) Boston
c) New York

2. The Declaration of Independence was signed on:
Deklaracja Niepodległości została podpisana:
a) 4 July 1776
b) 4 July 1772
c) 4 July 1777

3. The state of Louisiana was purchased in 1803 from Napoleon by:
Stan Luizjana został zakupiony od Napoleona przez:
a) George Washington
b) Thomas Jefferson
c) James Monroe

4. The United States bought Alaska off Russian tsar in:
Stany Zjednoczone odkupiły Alaskę od cara Rosji w:
a) 1862
b) 1863
c) 1867

5. The policy called New Deal was introduced by:
Politykę określaną mianem Nowego Ładu Ekonomicznego wprowadził:
a) Franklin Delano Roosevelt
b) Herbert Hoover
c) William Mc Kinley

6. The Japanese attack on the American naval base at Pearl Harbor near Honolulu (Hawaii), took place on:
Japoński atak na amerykańska bazę morską w Pearl Harbor w na Hawajach nastąpił:
a) 4 July 1941
b) 10 September 1941
c) 7 December 1941

7. The policy aimed at stopping the spread of communism known as "Truman doctrine" was announced in:
Polityka powstrzymywania komunizmu tzw. "doktryna Trumana" ogłoszona zostala w roku:

a) 1945
b) 1947
c) 1948

8. The ship on which the protestants fleeing religious persecution arrived in the neighbourhood of to-day Plymouth in 1620 was called:
Statek, którym protestanccy uchodźcy na tle religijnym przybyli w 1620 roku w okolice dzisiejszego Plymouth, nazywał sie:
a) Hoover
b) Mayflower
c) Cabrillo

9. Which American president supported the annulment of colour bar in schools by the Supreme Court in 1954:
Który z prezydentów USA poparł zniesienie przez Sąd Najwyższy segregacji rasowej w szkołach w 1954 roku?
a) D. Eisenhower
b) J. F. Kennedy
c) H. Truman

10. Which president oh the USA condemned the introduction of war estate in Poland:
Który amerykański prezydent potępił wprowadzenie stanu wojennego w Polsce?
a) Ronald Reagan
b) George H. W. Bush
c) Jimmy Carter

11. Who is in eqecutive authority in the USA?
Kto sprawuje w USA władzę wykonawczą?
a) president
b) electors
c) Congress

12. Republican Party is considered to be:
Partia Republikańska jest uważana za:
a) centre party (partię centrum)
b) leftish party (partię lewicową)
c) rightist party (partię prawicową)

13. United States Constitution came into force on:
Konstytucja Stanów Zjednoczonych weszła w życie:
a) 17 September 1787
b) 4 March 1789
c) 11 September 1787

14. In which American city was President John Fitzgerald Kennedy murdered in November 1963?
W którym amerykańskim mieście został zamordowany w listopadzie 1963 roku prezydent John Fitzgerald Kennedy?
a) in Dallas
b) in San Francisco
c) in Boston

15. How long does the House of Representatives term of office last?
Ile trwa kadencja Izby Reprezentantów?
a) 4 years
b) 5 years
c) 2 years

16. How many members is the House of Representatives composed of?
Ilu członków liczy Izba Reprezentantów?
a) 450
b) 434
c) 435

17. How many wars, according to binding to-day doctrine, should the USA armed forces be able to carry on simultaneously in different places of the world?
Ile wojen, według obecnie obowiązującej doktryny, muszą być w stanie prowadzić jednocześnie w różnych miejscach świata amerykańskie siły zbrojne?
a) 3
b) 2
c) 4

18. Which position do the USA come to in terms of the total length of speedways?
Które miejsce na świecie zajmują Stany Zjednoczone pod względem długości autostrad?
a) I
b) II
c) IV

19. When is the Thanksgiving Day celebrated?
Kiedy obchodzony jest Dzień Dziękczynienia?
a) on the third Monday of January (w trzeci poniedziałek stycznia)
b) on the last Monday of May (w ostatni poniedziałek maja)
c) on the fourth Thursday of November (w czwarty czwartek listopada)

20. Which is the second most often used language in the USA?
Który język jest drugim najczęściej używanym językiem w USA?
a) Italian
b) Spanish
c) German

21. Which American religious community is the joint-owner of the Mariott Network?
Która amerykańska wspólnota religijna jest współwłaścicielem sieci hotelów Mariott?
a) Presbyterian Church
b) The Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (the Mormons)
c) Jehovah`s Witnesses

22. How many volumes does the Library of Congress possess?
Ile woluminów posiada Biblioteka Kongresu Stanów Zjednoczonych?
a) over 342000000
b) over 242000000
c) over 142000000

23. What is Broadway famous for?
Z czego słynny jest Broadway?
a) theatres
b) big department stores
c) wonderful jewellery shops

24. In which American state is San Francisco?
W którym stanie znajduje się San Francisco?
a) California
b) Texas
c) Virginia

25. What is the name of the oldest American university?
Jak nazywa się najstarszy amerykański uniwersytet?
a) University of California
b) Harvard University
c) University of Baltimore

26. How many white stars are there on the US flag?
Ile białych gwiazd znajduje się na fladze USA?
a) 50
b) 49
c) 51

27. The US national anthem, " Star Spangled Banner", starts from the words:
Narodowy hymn Stanów Zjednoczonych zaczyna się od słów:
a) Oh, say! can you see by the dawn`s early light...
b) God bless America, Land that I love...
c) Let martial note in triumph float...

28. When do the Americans celebrate the Independence Day?
Kiedy Amerykanie obchodzą Dzień Niepodległości?
a) on 24 July
b) on 14 July
c) on 4 July

29. Which American writer is the author of the novel titled "A Farewell to Arms":
Który amerykański pisarz jest autorem powieści "Pożegnanie z bronią"?
a) E. Hemingway
b) J. Heller
c) K. Vonnegut

30. What names do the main characters of American musical "West Side Story" bear?
Jakie imiona noszą główni bohaterowie amerykańskiego musicalu "West Side Story"?
a) Romeo and Juliet
b) Tony and Maria
c) Tristan and Isolde

31. What is the tallest peak in the USA called?
Jak nazywa się najwyższy szczyt w USA?
a) Mount Mc Kinley
b) Mount Davis
c) Mount Rogers

32. In which American town is Graceland - the mansion belonged to Elvis Presley, where he lived and was buried?
W którym amerykańskim mieście jest Graceland - posiadłość Elvisa Presleya, gdzie mieszkał i został pochowany?
a) St. Louis
b) Minneapolis
c) Memphis

33. What was the American spaceflight that landed the first humans, Americans Neil Armstrong and Buzz Aldrin on the surface of the Moon on July 21 called?
Jak nazywała się amerykańska misja, która zakończyła się lądowaniem pierwszych ludzi na powierzchni księżyca 21 lipca 1969 roku?
a) Galileo 12
b) Mariner 10
c) Apollo 11

34. World known American non-alcoholic drink Coca-Cola was invented by:
Znany na całym świecie amerykański bezalkoholowy napój Coca-cola został wynaleziony przez:
a) J. S. Pemberton, a pharmacist from Atlanta
b) H. J. Heinz, a businessman from Pittsburgh
c) k. Kettering, a farmer from Loundonville

35. Cult interstate Route 66 joints:
Kultowa międzystanowa Droga 66 łączy:
a) Las Vegas with Sacramento
b) Chicago with Los Angeles
c) San Francisco with New York

36. Jazz is a kind of music that originated at the beginning of the 20th century in:
Jazz to gatunek muzyczny, który powstał w:
a) Charleston
b) Oakland
c) New Orleans

37. The oldest national park in the USA is called:
Najstarszy park narodowy USA nazywa się:
a) Yellowstone National Park
b) Hot Springs National Park
c) The Great Smoky Mountains National Park

38. Tin Lizzie is a caressing name used with reference to:
Tin Lizzie to pieszczotliwa nazwa używana w odniesieniu do:
a) Chevrolet Orlando STS-11
b) Ford T
c) Cadillac Eldorado STS-61

39. "The Great Gatsby" is a novel written by:
"Wielki Gatsby" to powieść napisana przez:
a) J. Steinbeck
b) W. Faulkner
c) F. S. Fitzgerald

40. An American evolutionary biologist, Robert Trivers, elaborated the theory of:
Amerykański biolog ewolucjonista Robert Trivers opracował teorię:
a) parental investment (inwestycji rodzicielskiej)
b) recapitulation (rekapitulacji)
c) directed mutagenesis (mutagenezy ukierunkowanej)


Answer key:

1. a
2. a
3. b
4. c
5. a
6. c
7. b
8. b
9. a
10. a
11. a
12. c
13. b
14. a
15. c
16. c
17. b
18. a
19. c
20. b
21. b
22. c
23. a
24. a
25. b
26. a
27. a
28. c
29. a
30. b
31. a
32. c
33. c
34. a
35. b
36. c
37. a
38. b
39. c
40. a
Zobacz w sieci:

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2014 Bartosz Musznicki, Elżbieta Musznicka.
Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności | XHTML | CSS |
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.