X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 15472
Przesłano:
Dział: Świetlica

Teleturniej wiedzy na temat bajek "Z bajką za pan brat". Scenariusz świetlicowych zajęć grupowych w gimnazjum

SCENARIUSZ ŚWIETLICOWYCH ZAJĘĆ GRUPOWYCH
Teleturniej wiedzy na temat bajek "Z BAJKĄ ZA PAN BRAT"

Zajęcia zorganizowane w formie teleturnieju przeznaczone przeznaczone dla grupy wiekowej od 10-15 lat. Zajęcia te można przeprowadzić w świetlicy szkolnej, świetlicy gminnej, świetlicy środowiskowej.
Zajęcia prowadzi jeden z wychowawców. Grupa podzielona jest na trzy grupy (każda po 4-5 osób). Wybierane są także 3 osoby do jury: np. dyrektor placówki, wicedyrektor, inny wychowawca świetlicy, jeden z rodziców dzieci, dziecko uczęszczające na zajęcia. Pozostałe dzieciaki obecne na zajęciach stanowią publiczność i dopingują uczestników teleturnieju.

Cele:
• wypełnienie czasu wolnego miłymi zajęciami,
• stworzenie warunków dla "zdrowej" rywalizacji,
• współpraca w grupie,
• poszerzenie wiedzy na temat bajek,
• aktywne spędzenie wolnego czasu,
• rozwijanie swoich talentów plastyczno-wokalnych,
• rozwijanie własnej twórczości literackiej,

Metody: metoda grupowa, zajęcia integracyjne

Przybory:
3 koperty z różnymi zestawami pytań na temat bajek (w każdej po 10 punktów), 3 krzyżówki bajkowe, kartki z hasłami do kalamburów bajkowych, kartki z tytułami piosenek bajkowych do karaoke, 3 duże kartki papieru, 3 opakowania kredek, 3 opakowania mazaków, 3 opakowania farb, kubeczki z wodą, ok. 15 pędzelków

Przebieg teleturnieju:

1. Quiz na temat wiedzy o bajkach
Każda z trzech grup losuje inną kopertę, w których znajdują się rożne zestawy 10 pytań dotyczących bajek, na które będą odpowiadać. Za każdą poprawną odpowiedz drużyna dostaje po 1 punkcie. W sumie za 1 rundę każda z grup może zdobyć maksymalnie 10 punktów. Na zakończenie komisja podlicza i ogłasza ile za tą konkurencję każda z grup otrzymała punktów

2. Bajkowa Krzyżówka
Każda z grup dostaje do rozwiązania inną krzyżówkę. Na jej rozwiązanie dostają po 5 minut czasu. Drużyna, która prawidłowo rozwiąże krzyżówkę otrzyma maksymalnie 5 punktów za rozwiązanie.

3. Bajkowa twórczość plastyczna
W rundzie tej każda z grup ma za zadanie narysowanie swojej ulubionej postaci bajkowej lub sceny z bajki. Drużyny dostają duże kartki, kredki, mazaki i farby z wodą. Na tą rundę mają maksymalnie 10 minut. Po skończeniu zadania jury ocenia rysunki drużyn i może przyznawać punkty w przedziale 4 punkty, 3 punkty lub 2 punkty.

4. Bajkowe karaoke
Każda z drużyn losuję sobie karteczkę z tytułem piosenki przewodniej/tytułowej z bajki i za zadanie mają po kolei zaśpiewać tą piosenkę. Utrudnieniem jest to, że musza zaśpiewać akapellla (bez podkładu muzycznego). Po prezentacjach drużyn jury przyznaje punkty poszczególnym drużyną. Maksymalnie za ta rundę można zdobyć 15 punktów.

5. Bajkowe kalambury
W konkurencji tej każda z drużyn otrzymuje po 3 hasła tematycznie związane z bajkami, które musi pokazać przeciwnikom. Za każdą odgadniętą zagadkę pokazową mogą otrzymać po 2 punkty, czyli w sumie każda z drużyn może maksymalnie otrzymać za tą rundę po 6 punktów.

6. Nasze bajkowe historie
Runda ta polega na tym, że każda z drużyn otrzymuję kartki A4 i ich zadanie polega na tym, ze musza wymyślić własną bajkę na dowolny temat i napisać ją w ciągu 10 minut. Potem każda z drużyn odczytuje swoją bajkę a jury przyznaje punkty. Maksymalnie można zdobyć 20 punktów. Jury ocenia pomysłowość, ciekawość historii itp.


Zakończenie:
Po zakończeniu 6 rundy następuje podliczanie punktów przez jury. Po czym następuje ogłoszenie wyników i ogłoszenie I, II i III miejsca.

Następnie następuje uroczyste wręczenie dyplomów i wręczenie nagród poszczególnym grupą.

Wychowawcy dziękują uczestnikom za udział w zabawie w teleturniej i wszystkie dzieci biorące udział w teleturnieju, jak i te będące publicznością zapraszane są na mały słodki poczęstunek.

Pytania w kopertach:

ZESTAW I:
1. Papay jest silny gdy zje...
a) witaminy b) szpinak c) rybę
Poprawna odpowiedź: b) szpinak
2. Batman ubrany jest na...
a) czarno b) zielono c) złoto
Poprawna odpowiedź: a) – czarno
3. Jaki jest ulubiony smakołyk Kubusia Puchatka?
a) marchewki b) lizaki c) miód
Poprawna odpowiedź: c) – miód
4. Jak miał na imię bliski przyjaciel Pszczółki Mai?
a) Filip b) Gucio c) Aleksander
Poprawna odpowiedź: b) – Gucio
5. Gdzie wędrował Koziołek Matołek?
a) do Pacanowa b) do Lczyna c) do lasu
Poprawna odpowiedź: a) – do Pacanowa
6. Ile życzeń mogła spełnić złota rybka?
a) jedno b) dziesięć c) trzy
Poprawna odpowiedź: c) - trzy
7. Z czego była kareta, którą Kopciuszek pojechał na bal?
a) dyni b) arbuza c) cytryny
Poprawna odpowiedź: a) – dyni
8. Każdy ma je w domu, ale tylko w bajce potrafi mówić ludzkim głosem?
a) szczotka b) lustro c) talerzyk
Poprawna odpowiedź: b) – lustro
9. Z czego była zbudowana chatka Baby Jagi?
a) cegły b) pierników c) szkła
Poprawna odpowiedź: b) – pierników
10. Co sprawiło, że Śpiąca królewna zasnęła na sto lat?
a) wrzeciono b) igła c) nożyczki
Poprawna odpowiedź:

ZESTAW II:
1. Jakie hasło pozwalało wejść do skarbca rozbójników w Historii o Ali-Babie:
a) pieczaro otwórz się b) sezamie otwórz się c) skarbcu otwórz się
Poprawna odpowiedź: b)- sezamie otwórz się
2. Jak nazywała się bajkowa dziewczynka, która miała kłopoty z wilkiem w drodze do chorej babci?
a) Niebieska Czapeczka b) Czerwony Kapturek c) Tęczowa Panienka
Poprawna odpowiedź: b) – Czerwony Kapturek
3. Co każda wróżka musi mieć powinna?
a) różdżkę b) długopis c) parasolkę
Poprawna odpowiedź: a) - różdżkę
4. Jaki jest ulubiony kolor Barbie?
a) czerwony b) fioletowy c) różowy
Poprawna odpowiedź: c)- różowy
5. Bajkowy Garfield ma kolor...
a) szary b) czarny c) rudy
Poprawna odpowiedź: c) – rudy
6. Gdzie znajduje się rodzinny dom bajkowych Gumisiów?
a) w Dolinie Muminków b) w Sennej Dolinie c) w Gumisiowej Dolinie
Poprawna odpowiedź: c) – w Gumisiowej dolinie
7. Bajkowy Kabi to?
a) najmłodszy z Gumisiów, koloru różowego, ubiera się w czerwono-żółty strój i niebieski kapelusz z czerwonym piórem
b) najstarszy z Gumisiów, nosi okulary i czyta starożytne księgi
c) brat księcia Igthorna, włada sąsiednim królestwem i mieszka w zamku Drekmore
Poprawna odpowiedź: a) - najmłodszy z Gumisiów, koloru różowego, ubiera się w czerwono-żółty strój i niebieski kapelusz z czerwonym piórem
8. Najlepszy przyjaciel Kubusia Puchatka nazywał się...?
a) Jacek b) Krzyś c) Maciek
Poprawna odpowiedź: b) – Krzyś
9. Ilu towarzyszy krasnoludków miała Królewna Śnieżka?
a) 10 b) 7 c) 17
Poprawna odpowiedź: b) – 7
10. Bajkowy Kopciuszek zgubił...?
a) klucze b) pantofelek c) pieniądze
Poprawna odpowiedź: b) – pantofelek

ZESTAW III:
1. Do kogo szedł z koszyczkiem Czerwony Kapturek?
a) do wilka b) do siostry c) do babci
Poprawna odpowiedź: c) – do babci
2. Jak nazywa się kot Gargamela w bajce pt. „Smerfy”?
a) Lucjan b) Klemens c) Klakier
Poprawna odpowiedź: c) – Klakier
3. Jak nazywa się najważniejszy ze Smerfów?
a) Gargamel b) Ciamajda c) Papa Smerf
Poprawna odpowiedź: c) – Papa Smerf
4. Jak nazywa się smerf w bajce „Smerfy” który piecze pyszne ciasteczka i smerfne torty?
a) Ważniak b) Pracuś c) Łasuch
Poprawna odpowiedź: c) - Łasuch
5. W bajce pt. „Gumisie” jaki napój ma magiczna moc dzięki której Gumisie skaczą bardzo szybko i wysoko?
a) Gumisiowy nektar b) Gumisiowy sok c) Gumisiowe kakao
Poprawna odpowiedź: b) – Gumisiowy sok
6. Dlaczego Królowa chciała pozbyć się Królewny Śnieżki?
a) Nie podobało jej się to, że Śnieżka ma tylu przyjaciół
b) Głównym powodem była uroda Śnieżki
c) Denerwowało ją, że Śnieżka tyle mówi
Poprawna odpowiedź: b) - Głównym powodem była uroda Śnieżki
7. Co zrobił Królewicz, aby Królewna Śnieżka się obudziła?
a) Założył jej na palec czarodziejski pierścień
b) Poszedł do Złej Królowej i prosił by wróciła Śnieżce życie
c) Złożył pocałunek na jej ustach
Poprawna odpowiedź: c) - Złożył pocałunek na jej ustach
8. Jak ma na imię gospodyni domu rodziny bajkowych Gumisiów, która przyrządza sok z gumijagód?
a) Kala b) Sani c) Bunia
Poprawna odpowiedź: c) – Bunia
9. Gdzie mieszka bajkowy Krecik?
a) pod ziemią b) na drzewie c) w dziupli
Poprawna odpowiedź: a) – pod ziemia
10. Mieszka w małej chatce, świetnie lata na miotle i nie jest zbyt piękna?
a) dobra wróżka b) wrona c) czarownica
Poprawna odpowiedź: c) – czarownica

Pytania do krzyżówek bajkowych pozostawione w wyborze wychowawcy prowadzącego i organizującego tego typu zajęcia. Hasła do bajkowych kalamburów można za każdym razem modyfikować i zmieniać, ale zawsze muszą dotyczyć bajek. Piosenki do bajkowego karaoke wybieramy z kanonu bajkowego i piosenek, które mogą pochodzić z motywów przewodnich bajek. III zestawy pytań do kopert o tematyce bajkowej można zawsze modyfikować i zmieniać pytania na inne lub mieszać wcześniejsze, które się wykorzystuje. Powyżej przedstawiam propozycję pytań do takich III zestawów.

Opracował: Dariusz Trybuła

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.