X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 14022
Rozmiar tekstu: A A A

Test sprawdzający znajomość lektury pt. "Dzieci z Bullerbyn" - klasa III

Podkreśl właściwą odpowiedź.

1. Autorem książki jest :
a) Hans Chrystian Andersen
b) Mira Jaworczakowa
c) Astrid Lindgren

2. Akcja utworu rozgrywa się :
a) w Polsce
b) w Szwecji
c) w Danii

3. Bullerbyn to:
a) wieś
b) duże miasto
c) miasteczko

4. Narratorem książki jest :
a) Olle
b) Anna
c) Lisa

5. Mieszkali w Zagrodzie Środkowej :
a) Olle i Kerstin
b) Lasse, Bosse i Lisa
c) Britta i Anna

6. Bullerbyn w języku polskim to:
a) Barankowo
b) Śmiechowice
c) Hałasowo

7. Najładniejszy prezent, który dostała Lisa na swoje siódme urodziny to:
a) piesek
b) pokoik
c) lalka

8. Połącz zwierzątko z jego właścicielem.
Pontus Olle
Alberyna Lisa
Snipp Bosse

9. Wskaż ulubione powiedzonko dziadziusia:
a) tak, o tak, ho.ho...
b) ho, ho, tak, tak...
c) oj tak, oj tak...

10. Skrzynia mędrców to:
a) karton ze słodyczami
b) zbiór książek
c) pudełko na wyrwane zęby

11. W Bullerbyn Gwiazdkę rozpoczyna się od:
a) ubierania choinki
b) pieczenia pierników
c) rozdawania prezentów

12. Połówki migdała znaleźli w swojej kaszy:
a) Olle i Lisa
b) Bosse i Lisa
c) Agda i Oskar

13. Święty Mikołaj w Szwecji to:
a) Dziadek Mróz
b) krasnal Jultomte
c) skrzat leśny

14. Nazwa gospodarstwa każdej rodziny w Bullerbyn:
a) osiedle
b) dzielnica
c) zagroda

15. Polowali na nie Lasse i Olle:
a) dzikie konie
b) dzikie świnie
c) dzikie bawoły

16. Ulrik to:
a) jagnię
b) baran
c) kotek

17. Założyły ją dzieci z Bullerbyn:
a) ,,Wiśniową Spółdzielnię”
b) ,,Czereśniową Spółdzielnię”
c) ,,Morelową Spółdzielnię”

18. Najmłodsza mieszkanka Bullerbyn:
a) Lisa
b) Anna
c) Kerstin

19. Napisz nazwy trzech zagród Bullerbyn:
- ........................................
- ........................................
- ........................................

20. Szwecja to kraj położony:
a) w Ameryce Południowej
b) w Ameryce Północnej
c) w Europie


Odpowiedzi:

1. c
2. b
3. a
4. c
5. b
6. c
7. b
8. Pontus – Lisa
Albertyna –Bosse
Snipp – Olle
9. b
10. c
11. b
12. c
13. b
14. c
15. c
16. b
17. a
18. c
19. Zagroda Północna
Zagroda Środkowa
Zagroda Południowa
20. c

Opracowała: Małgorzata Siekierska
Zobacz w sieci:

shine shine shine by Maja Musznicka

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2014 Bartosz Musznicki, Elżbieta Musznicka.
Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności | XHTML | CSS |
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.