X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 12358
Dział: Języki obce

Co wiesz o Wielkiej Brytanii? - quiz

Quiz- co wiesz o Wielkiej Brytanii

1. Anne Boleyn była:
a. premierem Wielkiej Brytanii
b. znaną pisarką
c. drugą żoną Henryka VIII
2. Kolumna Nelsona znajduje się w/na:
a. Victoria Station
b. Trafalgar Square
c. Charing Cross
3. Które miasto Anglii słynie z rzymskich łaźni?
a. York
b. Brighton
c. Bath
4. Jak Brytyjczycy nazywają kanał łączący Wielką Brytanię z Europą?
a. La Manche
b. English Channel
c. Calais Strip
5. Big Ben to:
a. Znany aktor
b. Plac w Londynie
c. Dzwon w wieży zegarowej parlamentu
6. Pod jakim adresem mieszkał Sherlock Holmes?
a. Baker Street 221 b
b. Downing Street 10
c. Oxford Street 7
7. W czyjej powieści pojawia się Mr Darcy?
a. Jane Austen
b. J.K. Rowling
c. Agathy Christie
8. Cymru to:
a. Szkocki trunek
b. Narodowe danie Irlandii
c. Po walijsku „Walia”
9. Ale to:
a. Imbirowe ciastko podawane do kawy
b. Angielski przysmak obiadowy
c. Rodzaj piwa
10. Tradycyjne angielskie danie na wynos to:
a. Hamburger
b. Pieczony indyk
c. Ryba z frytkami
11. Anglia leży nad morzem
a. Barentsa
b. Bałtyckim
c. Północnym
12. Który z tych aktorów jest Brytyjczykiem?
a. Orlando Bloom
b. Tom Cruise
c. Mel Gibson
13. Vauxhall jest angielską nazwą:
a. Porshe
b. Opla
c. BMW
14. Wg przesądu, Wielka Brytania upadnie, jeśli Tower opuszczą:
a. Kruki
b. Orły
c. Koty
15. Kto w 1605 roku chciał wysadzić w powietrze angielski parlament?
a. Christopher Wren
b. Guy Fawkes
c. Francis Drake
16. Muzeum Madame Tussauds słynie z:
a. Kolekcji mumii
b. Kolekcji obrazów
c. Figur woskowych
17. Południk zerowy przebiega przez:
a. Greenwich
b. Edynburg
c. Stonehenge
18. Patronem Anglii jest:
a. Św. Jerzy
b. Św. Marek
c. Św. Andrzej
19. W Anglii najwięcej wyznawców ma:
a. Katolicyzm
b. Buddyzm
c. Anglikanizm
20. Drugim, pod względem liczby mieszkańców, miastem w Anglii jest:
a. Birmingham
b. Manchester
c. Liverpool
21. Wielka Brytania to:
a. Anglia, Szkocja, Walia
b. Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia
c. Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia Północna
22. Najstarszy uniwersytet w Anglii to:
a. Oxford
b. Cambridge
c. Harvard
23. Gdzie urodził się William Shakespeare:
a. Cambridge
b. Stradford-upon-Avon
c. London
24. Stolica Walii to:
a. Swansea
b. Edynburg
c. Cardiff
25. Stolicą Szkocji jest:
a. Glasgow
b. Edynburg
c. Liverpool
26. Kto jest głową kościoła Anglikańskiego?
a. Kardynał Mark Looney
b. Arcybiskup Canterbury
c. Królowa Elżbieta II
27. Kto jest pierwszy w kolejce do tronu po Elżbiecie II?
a. Książe William
b. Książe Harry
c. Książe Karol
28. Która TV jest Brytyjska?
a. BBC
b. CNN
c. FOX News
29. Kto jest prezydentem Wielkiej Brytanii?
a. Tony Blair
b. Gordon Brown
c. Nie ma prezydenta
30. Jak się nazywa flaga Zjednoczonego Królestwa?
a. Stars and Stripes
b. Union Jack
c. Stars Spangled Banner
31. Jak nazywa się słynna ze wspaniałych sklepów ulica w Londynie?
a. Broadway
b. Wall Street
c. Oxford Street
32. Jak nazywają się strażnicy Tower of London?
a. Beefeaters
b. Castle Guards
c. Tower Guards
33. Który król miał sześć żon?
a. Karol I
b. Henryk VIII
c. Henryk VII
34. Która rzeka jest najdłuższą w Zjednoczonym Królestwie?
a. Tamiza
b. Avon
c. Severn
35. Co w potocznym języku oznacza quid?
a. 1 dolar
b. 1 funt
c. 1 cent
36. Jezioro, w którym żyje słynny Nessie znajduje się w:
a. Szkocji
b. Anglii
c. Walii
37. Zespół The Beatles pochodzi z miasta:
a. Londyn
b. Manchester
c. Liverpool
38. Brytyjski premier mieszka przy:
a. Downing Street 10
b. Oxford Street
c. Park Lane
39. Londyńskie taksówki są:
a. Żółte
b. Białe
c. Czarne
40. Brytyjski parlament składa się z:
a. Sejmu i Senatu
b. Izby Reprezentantów i Senatu
c. Izby Lordów i Izby Gmin
41. Narodowy instrument Szkocji to:
a. Kobza
b. Harfa
c. Skrzypce
42. 17 marca obchodzi się święto patrona:
a. Anglii
b. Szkocji
c. Irlandii
43. Uniwersytety Oxford i Cambridge rywalizują w:
a. Wioślarstwie
b. Kolarstwie
c. Lekkiej atletyce
44. Londyńskich policjantów nazywa się także:
a. Cop
b. Bobby
c. Robert

Odpowiedzi:
1.c, 2.b, 3.c, 4.b, 5.c, 6.a, 7.a, 8.c, 9.c, 10.c, 11.c, 12.a, 13.b, 14.a, 15.b, 16.c, 17.a, 18.a, 19.c, 20.a, 21.a, 22.a, 23.b, 24.c, 25.b, 26.c, 27.c, 28.a, 29.c, 30.b, 31.c, 32.a, 33.b, 34.c, 35.b, 36.a, 37.c, 38.a, 39.c, 40.c, 41.a, 42.c, 43.a, 44.b

W przygotowaniu pytań korzystałam z różnych źródeł internetowych.

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.