X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 12006
Przesłano:

Test diagnozujący sprawność ortograficzną uczniów klasy IV

Test diagnozujący sprawność ortograficzną uczniów klasy IV

Imię i nazwisko ucznia ........................................ Liczba punktów ........................................
Ocena ........................................ Podpis nauczyciela ........................................

Zaznacz krzyżykiem poprawną odpowiedź.

1.„ó” piszemy:
a) gdy w wyrazach pokrewnych wymienia się na „o”, „e” lub „u”
b) w zakończeniach „-ów”, - ówka”
c) na końcu wyrazu

2.W wyrazie „siódemka” „ó” wymienia się na:
a) o
b) a
c) e

3.„ó” wpiszemy w puste miejsce wyrazu:
a) zas....wka
b) leni....ch
c) wr....bel

4.Błędnie napisano wyraz:
a) kłutnia
b) skuter
c) płótno

5.Pisownia wyrazu „usta” zgodna jest z zasadą:
a) „u” piszemy na początku wyrazu
b) „u” piszemy w wyrazach dwusylabowych
c) „u” piszemy w zakończeniach „us”

6.„ż” wymienia się na „h” w wyrazie:
a) odważny
b) drużyna
c) wybrzeże

7.„rz” wpiszemy na koniec wyrazu:
a) odzie....
b) młodzie....
c) tale....

8.Poprawnie zapisano zdanie:
a) Chrząszcz taża się w trzcinie.
b) Chrzęszczą w zbożu skrzydła chrząszczy.
c) Pszczoły i tszmiele brzęczą w chaszczach.

9.Pisownia wyrazu „orzeł” zgodna jest z zasadą:
a) „rz” piszemy po samogłoskach
b) „rz” wymienia się na „r”
c) „rz” piszemy tylko w rzeczownikach rodzaju męskiego

10.W poniższym zdaniu brakuje litery „ż”:
Mo....e wyjadę nad mo....e.
a) w pierwszym wyrazie
b) w ostatnim wyrazie
c) w pierwszym i ostatnim wyrazie

11.Wyjątkiem ortograficznym jest wyraz:
a) orzech
b) wahanie
c) druh

12.„ch” wymienne na „sz” występuje w wyrazie:
a) chusteczka
b) mucha
c) zachmurzenie

13.Prawidłowa jest reguła ortograficzna:
a) „nie” piszemy łącznie z czasownikami
b) „nie” piszemy oddzielnie z rzeczownikami
c) „nie” piszemy łącznie z niektórymi przysłówkami

14.Przeczenie „nie” zapisano poprawnie z wyrazem:
a) nie bardzo
b) nielubię
c) nie ładny

15.„nie” jest przeczeniem w wyrazie:
a) niezapominajka
b) niebo
c) niewiara

16.Małą literą piszemy nazwy:
a) miast i państw
b) mieszkańców miast
c) mieszkańców państw

17.W zdaniu podanym poniżej brakuje:
Językiem urzędowym ....olski jest język ....olski.
a) tylko małych liter („p”)
b) tylko wielkich liter („P”)
c) jednej litery wielkiej („P”) i jednej małej („p”)

18.Poprawnie zapisano tytuł książki:
a) „Spotkanie nad Morzem”
b) „Przygody Nieumiałka i jego przyjaciół”
c) „Akademia pana kleksa”

19.Należy napisać:
a) Uczę się w Szkole Podstawowej.
b) Mieszkam na Ulicy Kwiatowej.
c) Byłem nad morzem.

20.Zgodnie z wymową, lecz błędnie, jest zapisany wyraz:
a) znaleść
b) jeść
c) grać

21.Poprawnie jest zapisany czasownik:
a) wzieli
b) zaczął
c) ide

22.Pisownię słowa „składka” uzasadnia forma:
a) składać (się)
b) składki
c) składkowy

23.Poprawnie napisano czasownik w zdaniu:
a) Oni umią pływać.
b) Poszłem z kolegą na lody.
c) Moi rodzice mnie nie rozumieją.

24.Zamiast kropki wykrzyknik postawimy na końcu zdania:
a) Chyba już pójdę do domu.
b) Zostaw mnie wreszcie w spokoju.
c) Czy wysłałeś list do cioci.

25.Przecinek należy postawić w zdaniu:
a) Mój pies jest mały ale zadziorny.
b) Zostanę policjantem lub strażakiem.
c) Nie lubię sera ani śmietany.

26.Biernik liczby pojedynczej rzeczownika „tęcza” zapiszemy w następujący sposób:
a) tęcze
b) tęczę
c) tęczem

27.W kolejności alfabetycznej znajdują się wyrazy w szeregu:
a) kefir, klasa, kąt
b) podejrzany, podłoga, podkowa
c) lakier, lampa, las

28.Błędnie podzielono na sylaby wyraz:
a) ra-nny
b) is-kra
c) dziu-pla

29.Prawidłowa jest reguła ortograficzna:
a) „ch” piszemy zawsze na początku wyrazów
b) zdanie rozpoczynamy zawsze wielką literą
c) wielką literą piszemy nazwy ciast

30.Informacje na temat zasad pisowni znajdziemy w słowniku:
a) wyrazów bliskoznacznych
b) terminów literackich
c) ortograficznym

Prawidłowe odpowiedzi:
1.b 2.c 3.c 4.a 5.a 6.b 7.c 8.b 9.b 10.a 11.c 12.b 13.c 14.a 15.c 16.b 17.c 18.b 19.c 20.a 21.b 22.a 23.c 24.b 25.a 26.b 27.c 28.a 29.b 30.c

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.