X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 8744
Przesłano:

Test z historii średniowiecznej Polski ( 1138-1306 )

1. Ustawa sukcesyjna B. Krzywoustego okazała się trudna do realizacji. Bardzo szybko, bo w roku 1141 doszło do otwartego konfliktu między seniorem Władysławem a jego przyrodnimi braćmi- juniorami i ich matką Salomeą. Bezpośrednią przyczyną konfliktu było:
a. zwołanie do Łęczycy wiecu z pominięciem Władysława, mającego podjąć decyzję co do zamążpójścia lub oddania do klasztoru córki Krzywoustego Judyty
b. zawarcie przez juniorów sojuszu z Rusią z pominięciem Władysława
c. zajęcie przez juniorów po śmierci Salomei oprawy wdowiej czyli opróżnionej przez Salomeę dzielnicy
2. Które z postanowień pokoju w Krzyszkowie (1157 r.) zawartego między Bolesławem Kędzierzawym a cesarzem Fryderykiem Barbarossą, zostało zrealizowane przez Bolesława Kędzierzawego?
a. żadne
b. udział w cesarskiej wyprawie do Włoch
c. stawienie się w Magdeburgu dla rozsądzenia sprawy między Władysławem Wygnańcem a juniorami
3. Władza Kazimierza Sprawiedliwego sięgała dzielnic:
a. krakowskiej, łęczycko-sieradzkiej, sandomierskiej oraz w formie rządów opiekuńczych Mazowsza i Kujaw
b. krakowskiej, wielkopolskiej oraz w formie rządów opiekuńczych sandomierskiej i łęczycko-sieradzkiej
c. krakowskiej, Mazowsza, Śląska oraz w formie rządów opiekuńczych części Wielkopolski z Kaliszem i Kujawami
4. W roku 1177 doszło do buntu panów krakowskich przeciwko władzy Mieszka Starego. Podobne tendencje partykularystyczne możnych i bunty juniorów miały miejsce na Śląsku i w Wielkopolsce. Kazimierz Sprawiedliwy znalazł sprzymierzeńca w osobie:
a. Mieszka Plątonogiego
b. Bolesława Wysokiego
c. Konrada
5. Rządy regencyjne w imieniu nieletnich synów Kazimierza Sprawiedliwego w Krakowie sprawowali:
a. wdowa po Kazimierzu Helena, Wojewoda krakowski Mikołaj, biskup krakowski Pełka
b. wdowa po Kazimierzu Helena, książę kijowski Rościsław, biskup krakowski Pełka
c. kasztelan sandomierski, wychowawca synów Kazimierza Goworek, biskup krakowski Pełka, wojewoda krakowski Mikołaj
6. Pierwszym księciem polskim, Który wyraził zgodę na kanoniczny wybór biskupa był:
a. Władysław Laskonogi
b. Henryk Brodaty
c. Leszek Biały
7. Leszek Biały dążył do panowania nad Rusią Halicką. Walkę o wpływy na Rusi toczył:
a. z Węgrami
b. z Czechami
c. z Tatarami
8. Monarchia Henryków Śląskich zajmowała tereny:
a. Śląsk, Małopolska, ziemia opolsko-raciborska
b. Małopolska, Pomorze Gdańskie, Śląsk, ziemia opolsko-raciborska
c. Mazowsze, Pomorze Gdańskie, Śląsk, część Wielkopolski z Poznaniem, ziemia opolsko-raciborska
9. Bolesław Wstydliwy panował na tronie krakowskim w latach:
a. 1243-1273 b. 1243-1279 c. 1251-1278
10. W latach 1288-1290 w Krakowie panował:
a. Leszek Czarny b. Henryk Pobożny c. Henryk IV Probus
11. Polska w okresie rozbicia dzielnicowego do końca XIII wieku utraciła następujące ziemie:
a. Pomorze Zachodnie, ziemię lubuską, ziemię chełmińską, ziemię drohiczyńską
b. Pomorze Gdańskie, ziemię lubuską, ziemię chełmińską, Śląsk
c. Pomorze Zachodnie, ziemię lubuską, Śląsk, ziemię chełmińską
12. Kazimierz Sprawiedliwy zmarł nagle, przy uczcie w 1194 roku. Na wieść o tym Mieszko III Stary ruszył do Krakowa. Sprawujący w imieniu synów Kazimierza rządy regencyjne w Krakowie ( razem z wdową po Kazimierzu Heleną, biskupem krakowskim Pełką ) wojewoda krakowski Mikołaj stoczył zwycięską bitwę z oddziałami Mieszka Starego:
a. nad rzeką Mozgawą koło Jędrzejowa
b. pod Kaliszem
c. w Krzyszkowie koło Poznania
13. Po śmierci Bolesława Kędzierzawego tron krakowski powinien objąć Mieszko Stary. Próby objęcia przez niego rządów w Krakowie miały miejsce w latach:
a. 1173,1177,1186
b. 1173,1180,1194
c. 1173,1194,1198
14. Po opanowaniu rządów w Krakowie Henryk Brodaty ugruntował swoją władzę opiekuńczą nad dzielnicą sandomierską i przystąpił do opanowania dzielnicy wielkopolskiej. Zdołał ją zająć po rzekę Wartę w roku:
a. 1234
b. 1238
c. 1229
15. Henryk IV Probus był władcą:
a. Pomorza
b. Wielkopolski
c. ziemi krakowskiej
d. Śląska
e. Prawdziwe są c i d
f. żadne nie jest prawdziwe
16. Pod koniec XIII wieku pojawiły się w społeczeństwie polskim tendencje do zjednoczenia Polski. Ze strony Kościoła gorącym ich rzecznikiem był:
a. arcybiskup Janisław b. arcybiskup Gerward c. arcybiskup Jakub Świnka
17. Urząd starosty wprowadził do administracji państwa polskiego:
a. Wacław II b. Henryk IV Probus c. Przemysł II
18. Osadnictwo na prawie polskim nazywano inaczej:
a. obyczajem ratajów b. obyczajem wolnych gości c. obyczajem miru
19. Układ w Kępnie (1282) zawarty między Przemysłem a księciem pomorskim Mściwojem II (Mszczujem) gwarantował że w razie bezpotomnej śmierci Mściwoja II. Przemysł odziedziczył:
a. Pomorze Gdańskie
b. Pomorze Zachodnie
c. Kujawy
20. Leszek Biały byt bratem:
a. Władysława Wygnańca
b. Henryka Brodatego
c. Konrada Mazowieckiego

Odpowiedzi

1. a
2. a
3. a
4. b
5. a
6. c
7. a
8. a
9. b
10. c
11. a
12. a
13. c
14. a
15. e
16. c
17. a
18. b
19. a
20. c

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.