X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 8645

Szkolny konkurs wiedzy o tematyce olimpijskiej

SZKOLNY KONKURS WIEDZY O TEMATYCE OLIMPIJSKIEJ

Test zawiera 30 zadań. Tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa. Za każdą prawidłową odpowiedź można uzyskać jeden punkt. Czas trwania testu wynosi 30 minut. Poprawną odpowiedź zakreślamy znaczkiem X. Powodzenia !

Nazwisko i imię :
Szkoła :
Punkty :

1.Kto wystąpił w 1888 r. z ideą wskrzeszenia
olimpiad?:
a.Pierre de Coubertin
b.Antonio Samaranch
c.Gustave Courbet

2.Swoistym ponadczasowym symbolem Igrzysk
Olimpijskich jest:
a.flaga olimpijska
b.znicz olimpijski
c.hasło „fair play”

3.Na fladze olimpijskiej jest 5 kół, każde w innym
kolorze. Jaki kolor nie występuje?:
a.czerwony
b.żółty
c.fioletowy

4.Kto wywalczył pierwsze olimpijskie złoto dla
Polski?:
a.Irena Szewińska
b.Halina Konopacka
c.Elżbieta Krzesińska

5.W jakim odstępie czasowym odbywają się Igrzyska
Olimpijskie?:
a.co 2 lata
b.co 3 lata
c.co 4 lata

6.W jakim mieście odbyły się I Nowożytne Igrzyska
Olimpijskie?:
a.Paryż
b.Rzym
c.Ateny

7.Gdzie mieści się siedziba Międzynarodowego
Komitetu Olimpijskiego?:
a.w Genewie
b.w Lozannie
c.w Paryżu

8.W jakiej dyscyplinie sportowej Polacy brali udział
na wszystkich I O?:
a.lekka atletyka
b.kolarstwo
c.zapasy

9.W którym roku Polacy po raz pierwszy wystąpili na
Zimowych Igrzyskach Olimpijskich?:
a.1920
b.1924
c.1926

10.Na których Zimowych Igrzyskach Olimpijskich
wystartował po raz pierwszy Adam Małysz?:
a.Albertville 1992
b.Lillehammer 1994
c.Nagano 1998

11.Gdzie odbyły się Zimowe Igrzyska Olimpijskie
w 2010 r.:
a.Vancouver w Kanadzie
b.Nagano w Japonii
c.Salt Lake City w USA

12.Kto po zdobyciu złotego medalu na IO w Moskwie
w 1980 r. wykonał gest, który przeszedł do
historii?:
a.Władysław Komar
b.Władysław Kozakiewicz
c.Marian Woronin

13.W jakiej dyscyplinie Hubert Wagner doprowadził
polską drużynę do olimpijskiego medalu w 1976 r.?:
a.siatkówka
b.koszykówka
c.piłka nożna

14.W jakiej dyscyplinie Justyna Kowalczyk zdobyła
3 medale olimpijskie na Zimowych Igrzyskach
Olimpijskich w Vancouver?:
a.łyżwiarstwo szybkie
b.biegi narciarskie
c.biathlon

15.Z jaką dyscypliną drużynową wiąże się największa
polska niespodzianka na ZIO w Vancouver.
(Brązowy medal Luizy Złotkowskiej, Katarzyny
Bachledy – Curuś i Katarzyny Wożniak)?:
a.hokej
b.łyżwiarstwo szybkie
c.skoki narciarskie

16.Na których Igrzyskach Olimpijskich Polacy zdobyli
najmniejszą liczbę medali (1) ?:
a.Paryż 1924 r.
b.Berlin 1936 r.
c.Londyn 1948 r.

17.Irena Szewińska 3 razy stawała na najwyższym
podium olimpijskim. W jakiej konkurencji nie
zdobyła medalu?:
a.skok w dal
b.skok wzwyż
c.sztafeta 4 x 100 m

18.Gdzie odbyła się letnia olimpiada w 2008 r.?:
a.Moskwa
b.Pekin
c.Londyn

19.Na jednym z letnich I O miał miejsce zamach na
izraelskich sportowców. W którym mieście doszło
do tego incydentu?:
a.Moskwa
b.Paryż
c.Monachium

20.Ile medali olimpijskich zdobył Adam Małysz
w swojej karierze?:
a.2
b.3
c.4

21.Która z dyscyplin olimpijskich nazywana jest
„królową sportu” ? :
a.lekka atletyka
b.gimnastyka sportowa
c.pływanie

22.Kto był największą niespodzianką Zimowych Igrzysk
Olimpijskich w Sapporo. W nagrodę od polskich
władz sportowych za zdobycie złotego medalu w
skokach narciarskich otrzymał 150 dolarów.
a.Wojciech Skupień
b.Wojciech Fortuna
c.Piotr Fijas

23.Z jakiego powodu nie odbyły się Igrzyska
Olimpijskie w 1916 r., 1940 r.,1944 r.?:
a.ze względu na małą liczbę startujących sportowców
b.z powodu I i II wojny światowej
c.z braku chętnych do organizacji

24.Robert Korzeniowski czterokrotny uczestnik IO
zdobywał medale w:
a.biegach
b.chodzie
c.skoku w dal

25.Kto był trenerem polskiej reprezentacji w piłce
nożnej, która w 1972 r. zdobyła złoty medal na IO
w Monachium?:
a.Antoni Piechniczek
b.Kazimierz Górski
c.Janusz Wójcik

26.Jerzy Kulej to dwukrotny mistrz olimpijski
(Tokio 1964 i Meksyk 1968). Jaką dyscyplinę
uprawiał?:
a.zapasy
b.boks
c.dżudo

27.Na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w Vancouver
Adam Małysz zdobył medale:
a.1 złoty, 1 srebrny
b.2 srebrne
c.1 srebrny, 1 brązowy

28.W jakiej dyscyplinie sportu Otylia Jędrzejczak
zdobyła na IO w Atenach 3 medale
(złoty i 2 srebrne)?:
a.pływanie
b.szermierka
c.kolarstwo

29.Gdzie odbędą się Zimowe Igrzyska Olimpijskie
w 2014 r. ?:
a.Zakopanem
b.Soczi
c.Tokio

30.Który z krajów zwyciężył w klasyfikacji medalowej
ZIO w Vancouver?:
a.Kanada
b.USA
c.Niemcy

POPRAWNE ODPOWIEDZI:
1. a
2. b
3. c
4. b
5. c
6. c
7. b
8. a
9. b
10. a
11. a
12. b
13. a
14. b
15. b
16. c
17. b
18. b
19. c
20. c
21. a
22. b
23. b
24. b
25. b
26. b
27. b
28. a
29. b
30. a

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.