X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 6604
Rozmiar tekstu: A A A

Test "Co wiem o krajach Unii Europejskiej?"

KONKURS SZKOLNY DLA UCZNIÓW KLAS IV-VI

„CO WIEM O KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ ?”
Za każdą prawidłową odpowiedź (1-18) uczestnik otrzymuje 1 pkt, a za pytanie 19 i 20 po 3 pkt. W sumie można uzyskać 24 pkt..
IMIĘ I NAZWISKO UCZESTNIKA KONKURSU: ........................................
PODKREŚL PRAWIDŁOWĄ ODPOWIEDŹ

1. Hymnem Unii Europejskiej jest: a) Oda do radości b) Oda do młodości c) Oda do miłości
2. Kiedy obchodzimy dzień Unii Europejskiej? a) 3 maja b) 9 maja c) 26 maja
3. W którym roku Polska stała się członkiem Unii Europejskiej: a) 2003 b) 2004 c) 2005
4. Obecnie w Unii jest: a) 26 państw b) 27 państw c) 25 państw
5. Wymień państwo, które najdłużej należy do Unii Europejskiej: a) Polska b) Niemcy c) Łotwa
6. Które z państw Unii nie posiada dostępu do morza? a) Polska b) Niemcy c) Czechy
7. Gdzie mieści się oficjalna siedziba Parlamentu UE? a) w Strasburgu b) w Brukseli c) w Luxemburgu
8. Gdzie pracuje Trybunał Sprawiedliwości? a) w Brukseli b) w Strasburgu c) w Luxemburgu
9. W którym roku do obiegu weszło euro: a) 2000 b) 2001 c) 2002
10. Kiedy Polska znalazła się w Strefie Schengen? a) 1.01.2008 b) 1.05.2004 c) 21.12.2007
11. W którym roku odbyły się wybory do Parlamentu Europejskiego? a) 2007 b) 2008 c) 2009
12. Najwyższą instytucją Unii jest: a) Rada Europejska b) Parlament Europejski c) Rada Unii Europejski
13. Krzyż na fladze Szwecji jest koloru? a) niebieskiego b) białego c) żółtego
14. Krzyż na fladze Finlandii jest koloru? a) niebieskiego b) białego c) żółtego
15. Krzyż na fladze Danii jest koloru? a) niebieskiego b) białego c) żółtego
16. Stolica Litwy to: a) Lwów b) Wilno c) Ryga
17. Ile wysp wchodzi w skład Estonii? Ponad: a) 1000 b) 1500 c) 2000
18. W którym kraju Unii obowiązują inne zasady ruchu drogowego niż w pozostałych państwach
a) Hiszpania b) Włochy c) Anglia
19. Jakie trzy miasta Polski przedstawiłbyś zagranicznym kolegom i dlaczego?
........................................
20. Napisz, jak wygląda i jakie ma kolory flaga Unii Europejskiej i co oznacza liczba gwiazdek?
........................................ Odpowiedzi:1 – a, 2 – b, 3 – b, 4 – b, 5 – b, 6 – c, 7 – a, 8 – c, 9 – c, 10 – c, 11 – c, 12 – a, 13 – c, 14 – a, 15 – b, 16 – b, 17 – b, 18 – c, 19 – miasta dowolne z uzasadnieniem dlaczego?, 20 - Flaga UE – 12 żółtych gwiazdek na niebieskim tle. Liczba gwiazdek oznacza 12 miesięcy, 12 znaków zodiaku, 12 apostołów.

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2014 Bartosz Musznicki, Elżbieta Musznicka.
Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności | XHTML | CSS |
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.