X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 6156
Rozmiar tekstu: A A A

Sprawdź, co wiesz o przygodach psa Lampo

SPRAWDŹ CZY ZNASZ PRZYGODY PSA LAMPO

1. Kto napisał książkę pt. ”O psie, który jeździł koleją?”
a. Roman Pisarski
b. Ks. Jan Twardowski
c. Wanda Chotomska

2. W jakim kraju wydarzyła się ta opowieść?
a. w Polsce
b. w Rosji
c. we Włoszech

3. Jak miał na imię pies – główny bohater książki?
a. Bruno
b. Pimpek
c. Lampo

4. Kto przygarnął psa?
a. policjant
b. lekarz
c. kolejarz

5. Kto pierwszy chciał kupić psa Lampo?
a. właściciel winnicy
b. fryzjer
c. murarz

6. Kto zainteresował się przygodami psa Lampo?
a. redaktor gazety
b. twórcy gier komputerowych
c. dzieci z pobliskiej szkoły

7. Co stało się z Lampo, gdy został przytrzaśnięty drzwiami pociągu?
a. został zabrany do szpitala
b. nic
c. zaopiekowała się nim kobieta z mężem owczarzem

8. Kto chciał kupić psa, kiedy ten był już słynny?
a. czeski pisarz
b. amerykański filmowiec
c. polski naukowiec

9. Kto kazał usunąć psa z kolei?
a. właściciel bufetu
b. naczelnik z dyrekcji kolejowej
c. podróżni

10. Gdzie właściciel wywiózł psa?
a. do Hiszpanii
b. do Turcji
c. na Sycylię

11.W jaki sposób zginął Lampo?
a. zginął pod kołami pociągu
b. został otruty
c. wpadł pod samochód

12. Czy ta historia wydarzyła się naprawdę?
a. tak
b. nie
c. nie wiem

odpowiedzi
1. a
2. c
3. c
4. c
5. a
6. a
7. c
8. b
9. b
10.c
11.a
12.a

1. ODSZUKAJ I PRZEPISZ FRAGMENT OPISUJĄCY WYGLĄD PSA LAMPO

2. WYKORZYSTUJĄC PROGRAM PAINT, NARYSUJ PSA LAMPO. WYDRUKUJ RYSUNEK I POKOLORUJ GO.

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2014 Bartosz Musznicki, Elżbieta Musznicka.
Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności | XHTML | CSS |
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.