X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 5731
Rozmiar tekstu: A A A

Konkurs wiedzy o Janie Pawle II

KONKURS WIEDZY O JANIE PAWLE II
DLA KLAS IV –VI

1.Gdzie i kiedy urodził się Karol Wojtyła – Jan Paweł II?
a). w Krakowie 1918r.
b). w Wadowicach 1920r.
c). w Lublinie 1920r.

2. Który z wymienionych faktów łączy Karola Wojtyłę z jego ojcem?
a). obaj mieli tak samo na imię
b). przyszły papież był jakiś czas zawodowym żołnierzem jak jego ojciec
c). ojciec podobnie jak syn pisał sztuki teatralne

3. Jakie rodzeństwo miał Karol Wojtyła?
a). brata
b). brata i siostrę
c). siostrę

4. Jak miała na imię matka Karola Wojtyły?
a). Ewa
b). Emilia
c) Ewelina

5. Gdzie rozpoczął naukę Karol Wojtyła po ukończeniu Szkoły Podstawowej?
a). w Państwowym Gimnazjum im. Marcina Wadowity w Wadowicach
b). w Państwowym Gimnazjum im. Marcina Wadowity w Krakowie
c). w Prywatnym Gimnazjum im. Marcina Wadowity w Krakowie

6. Czy Karol Wojtyła jako uczeń pełnił służbę przy ołtarzu?
a). nie- nigdy nie był ministrantem
b). był ministrantem, ale rzadko służył do Mszy świętej
c) był aktywnym ministrantem

7.Której z wymienionych organizacji był członkiem Karol Wojtyła?
a). III Zakon św. Franciszka
b). Sodalicja Mariańska
c). ruch Światło Życie

8. W którym roku podjął studia w tajnym Seminarium Duchownym?
a). w 1941r.
b). w 1942r.
c). w 1943r.

9. Który papież nominował Karola Wojtyłę biskupem Archidiecezji Krakowskiej?
a). Paweł VI
b). Pius XII
c). Paweł XII

10. Wymień nazwę soboru, w którym brał udział biskup Karol Wojtyła?
a). Sobór Watykański II
b). Sobór Watykański I
c). Sobór Jerozolimski

11. W którym roku papież Paweł VI ogłosił nominację arcybiskup Wojtyły
na kardynała?
a). maj 1967r.
b). maj 1968r.
c). październik 1968r.

12. Podaj dokładną datę wyboru kardynała Karola Wojtyły na papieża.
a). 22 października 1976r.
b). 16 października 1978r.
c). 10 października 1978r.

13. Jak brzmi hasło Jana Pawła II, które wyrażało jego miłość do Maryi?
a). Sursum corda
b). Totus Tuus
c). Memento mori

14. Kiedy miał miejsce zamach na życie Ojca Świętego?
a). 23 września 1990r.
b). 17 grudnia 1992r.
c). 13 maja 1981r.

15. Jak nazywa się modlitwa, którą każdego dnia w południe odmawialiśmy
razem w łączności z Janem Pawłem II?
a). nieszpory
b). Anioł Pański
c). Apel Jasnogórski

16. Kto był osobistym sekretarzem Jana Pawła II?
a). kard. Franciszek Macharski
b). kard. Angelo Sodano
c). abp. Stanisław Dziwisz

17. Jaki związek ma liczba 264 z Papieżem Janem Pawłem II?
a). poprzednik Jana Pawła II był Papieżem przez 264 dni
b). Papież odwiedził 264 kraje
c). Jan Paweł II był 264 następcą Św. Piotra

18. Jak nazywa się okres sprawowania władzy w Kościele przez Papieża?
a). pątnik
b). panteon
c). pontyfikat

19. W którym roku Jan Paweł II odwiedził Zamość?
........................................

20. Ile pielgrzymek odbył Jan Paweł II do Polski?
........................................

21. W którym roku Jan Paweł II był po raz ostatni w Polsce?
........................................

23. Podaj datę i godzinę śmierci Jana Pawła II?
........................................

24. Jak nazywa się następca Jana Pawła II?
a). Joseph Ratzinger
b). Angelo Sodano
c). Józef Glemp

25. Kiedy Ojciec Święty Benedykt XVI ogłosił rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego Jana Pawła II?
a). 18 maja 2005r.
b). 13 maja 2005r.
c). 16 października 2005r.

Przygotował nauczyciel religii
mgr Andrzej Sioma

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2014 Bartosz Musznicki, Elżbieta Musznicka.
Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności | XHTML | CSS |
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.