X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 4629

Konkurs wiedzy o dobrym zachowaniu

ZESPÓŁ SZKÓŁ W GRABICACH

I. Wybierz prawidłową odpowiedź:

1. Jeżeli stojące na stole solniczki nie mają przykryć, ani nie dodano do nich łyżeczek, do nabierania soli to
a) ślinimy palec i wkładamy do solniczki
b) używamy czubka noża
c) nasypujemy delikatnie odrobinę soli na swój talerz

2. Przy siadaniu i wstawaniu z krzesła robimy to
a) z lewej strony
b) z prawej strony
c) nie ma znaczenia z której strony.

3. Jeżeli zdarzy się nam czkawka przy stole
wówczas należy
a) poprosić kelnera, aby przyniósł nam
szklankę wody
b) zakryć usta serwetką i przeprosić sąsiadów
c) przepraszać po każdym odgłosie czkawki

4. Zwyczaj całowania w policzki przy powitaniu czy składaniu życzeń rezerwuje się zwykle dla
a) kobiet
b) znajomych bliższych i dalszych
c) rodziny i najbliższych przyjaciół

5. Tematy, które nadają się do poruszenia w trakcie krótkiej, luźnej rozmowy to:
a) plotki
b) pogoda, tematy aktualne, wydarzenia sportowe
c) zarobki, niepowodzenia osobiste

6. Telefonując przedstawiamy się:
a) zawsze
b) tylko, gdy dzwonimy do instytucji
c) tylko, gdy dzwonimy do znajomych

7. Z tramwaju czy autobusu wysiada
a) pierwszy mężczyzna
b) pierwsza kobieta
c) razem

8. Do garnituru ubieramy skarpetki
a) białe
b) czarne
c) dobrane do koloru spodni

9. Trzydziesta rocznica ślubu to:
a) perłowe gody
b) srebrne gody
c) złote gody

10. Drzwi przed gośćmi otwiera
a) cała rodzina
b) gospodarz w asyście żony lub gospodyni spotkania
c) gospodyni spotkania

11. W razie ataku kichania czy dręczącego drapania w gardle podczas wizyty w teatrze
a) pytamy sąsiada, czy ma chusteczkę lub
coś do picia
b) czekamy aż dolegliwości ustąpią
c) opuszczamy cicho salę

12. Kiedy podnosimy ze stołu jakąś część zastawy np.talerzyk z masłem czy pieczywem – odstawiamy ją później zawsze
a) po swojej prawej stronie
b) po swojej lewej stronie
c) na to samo miejsce skąd wzięliśmy

13. Jeżeli na stole podczas obiadu znajduje się serwetka, to należy
a) włożyć ją za kołnierzyk
b) położyć ją na kolanach
c) jej nie dotykać, ponieważ służy za ozdobę stołu

Odpowiedzi

1. b
2. a
3. b
4. c
5. b
6. a
7. a
8. c
9. a
10. b
11. c
12. a
13. b

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2018 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.