X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

»» ZDALNE NAUCZANIE. U nas znajdziesz i opublikujesz scenariusze ««
Numer: 43124
Przesłano:

Test wiedzy "Co wiesz o uzależnieniach?"

TEST WIEDZY: „CO WIESZ O UZALEŻNIENIACH?”

Regulamin:
Konkurs przeznaczony jest dla uczniów klas VII oraz VIII.

Cel ogólny:
Propagowanie wiedzy o szkodliwości substancji uzależniających.

Cele szczegółowe:
• Utrwalenie wiedzy na temat szkodliwości picia alkoholu, palenia papierosów oraz zażywania narkotyków i dopalaczy
• Uświadamianie uczniów o odpowiedzialności za ochronę zdrowia i życia
• Zapoznanie uczniów z pojęciami: uzależnienie, substancje psychoaktywne, promil
• Zapoznanie uczniów z ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi
• Zapoznanie uczniów z ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii

1. Uzależnienie to:
a) ciągły przymus wykonywania określonej czynności lub zażywania psychoaktywnej substancji chemicznej
b) okresowy lub stały przymus wykonywania określonej czynności lub zażywania psychoaktywnej substancji chemicznej
c) okresowy przymus wykonywania określonej czynności lub zażywania psychoaktywnej substancji chemicznej

2. Środki najczęściej wywołujące niebezpieczne dla zdrowia uzależnienia to:
a) alkohol, kawa, papierosy, leki
b) kawa, herbata, papierosy, telewizja
c) papierosy, leki, alkohol, narkotyki
d) narkotyki, telewizja, gazety, leki

3. Osoby współuzależnione to:
a) osoby, z którymi alkoholik pije alkohol
b) osoby poddawane terapii antyalkoholowej
c) osoby, które zostały wciągnięte do picia przez alkoholika
d) najbliższa rodzina alkoholika

4. Substancja psychoaktywna zawarta w napojach alkoholowych to:
a) nikotyna
b) etanol
c) kofeina
d) opioidy

5. Narządy ulegające uszkodzeniu podczas nadużywania napojów alkoholowych to:
a) wątroba, mózg, żołądek, dwunastnica
b) mózg, skóra, płuca, wątroba
c) płuca, skóra, mięśnie, dwunastnica
d) mięśnie, żołądek, wątroba, mózg

6. Po jakim czasie od momentu wypicia alkohol jest metabolizowany w wątrobie?
a) po 5 – 10 minutach
b) po 30 - 40 minutach
c) po 1 – 2 godzinach
d) po 16 – 18 godzinach

7. Picie alkoholu przez kobiety w ciąży jest:
a) dozwolone w każdych ilościach
b) kategorycznie zabronione
c) dozwolone w małych ilościach
d) wskazane, ale tylko czerwonego wina

8. 1 promil alkoholu we krwi oznacza:
a) 1mg alkoholu w 100 ml krwi
b) 10 mg alkoholu w 100 ml krwi
c) 100 mg alkoholu w 100 ml krwi
d) 1000 mg alkoholu w 100 ml krwi

9. Jaka dawka alkoholu we krwi jest śmiertelna dla człowieka?
a) 2 promile
b) 4 promile
c) 6 promili
d) 10 promili

10. Według ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi napojem alkoholowym jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym:
a) 0,25% objętościowych alkoholu
b) 0,5 % objętościowych alkoholu
c) 1% objętościowych alkoholu
d) 1,5% objętościowych alkoholu

11. Czy w skład dymu tytoniowego wchodzi m.in. promieniotwórczy polon oraz środek owadobójczy?
a) tak
b) nie

12. U osoby niepalącej objawy zatrucia mogą się pojawić po wypaleniu na raz:
a) 20 papierosów
b) 10 papierosów
c) 2 papierosów
d) 5 papierosów

13. Śmiertelna dawka zarówno dla osoby palącej jak i niepalącej to wypalenie jeden za drugim:
a) 40 papierosów
b) 30 papierosów
c) 10 papierosów
d) 20 papierosów

14. Substancja psychoaktywna zawarta w papierosach to:
a) nikotyna
b) aspiryna
c) etanol
d) kodeina

15. Ilu Polaków umiera rocznie z powodu chorób wywołanych paleniem papierosów?
a) 10 tysięcy
b) 50 tysięcy
c) 70 tysięcy
d) 100 tysięcy

16. Ile spośród związków chemicznych zawartych w dymie tytoniowym ma właściwości rakotwórcze?
a) 10
b) 20
c) 40
d) 50

17. Badaniem związków chemicznych i ich szkodliwym wpływem na organizm człowieka zajmuje się:
a) hematologia
b) toksykologia
c) histopatologia
d) farmakologia

18. Posiadanie narkotyków jest przestępstwem podlegającym m.in. karze pozbawienia wolności nawet do 10 lat:
a) prawda
b) fałsz

19. Grupa substancji psychoaktywnych, która powoduje omamy m.in. wzrokowe oraz wywołuje zmienność nastroju to:
a) neuroleptyki np. haloperydol, klozapina
b) opiaty np. heroina, morfina
c) stymulanty np. kofeina, amfetamina
d) halucynogeny np. LSD, grzyby halucynogenne

20. Czy napoje energetyczne zaliczyć możemy do dopalaczy?
a) prawda
b) fałsz

21. Bieluń to roślina trująca, jednak w raporcie udostępnionym przez Komendę Główną Policji w 2011r. został określony jednym z najpopularniejszych środków preferowanych przez polską młodzież ze względu na:
a) właściwości ozdobne
b) właściwości usypiające
c) właściwości stymulujące
d) właściwości halucynogenne

22. Inhalanty (np. niektóre kleje, rozpuszczalniki, dezodoranty) mogą wywoływać poczucie euforii i halucynacje jednak bardzo poważnie uszkadzają mózg oraz układ nerwowy, wątrobę, nerki i serce:
a) prawda
b) fałsz

Odpowiedzi:
1.B, 2.C, 3.D, 4.B, 5.A, 6.A, 7.B, 8.C, 9.B, 10.B, 11.A, 12.C, 13.D, 14,A, 15.C, 16.C, 17.B, 18.A, 19.D, 20.A, 21.D, 22.A

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2020 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.