X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 3981
Dział: Gimnazjum

Szkolny Konkurs Literacki - Skąd pochodzi ten cytat?

Adresat : Uczniowie klas III Publicznego Gimnazjum
Termin realizacji : 12.03.2009r.
Czas : 60 min.
Miejsce: sala 108

Członkowie komisji: mgr A. Witulska, mgr..................., mgr............................

Cele konkursu:
- rozbudzenie w uczniach potrzeby czytania utworów literackich,
- powtórzenie ważnych cytatów przed egzaminem gimnazjalnym,
- utrwalanie nawyku zapamiętywania cytatów,
- wdrażanie do systematycznej i planowanej pracy,
- wyrabianie wrażliwości na piękno literatury,
- podniesienie poziomu kompetencji czytania ze zrozumieniem,
- zwrócenie uwagi uczniów na strój odpowiedni do sytuacji;

Regulamin konkursu:

1. W konkursie mogą wziąć udział wszyscy uczniowie kl. III gimnazjum.
2. Konkurs obejmuje swym zakresem utwory literackie ( proza i poezja) uwzględnione w podstawie programowej z j. polskiego w gimnazjum.
3. Konkurs polega na wskazaniu źródła cytatu spośród podanych możliwości.
4. Prawidłowe odpowiedzi należy zaznaczyć w karcie pracy, zamalowując wybraną literę.
5. W pracy nie wolno używać korektora.
6. W przypadku błędnego zaznaczenia odpowiedzi, należy wziąć ją w kółeczko, a prawidłową odpowiedź zamalować.
7. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu dwóch tygodni, a zwycięska „Trójka” otrzymuje pamiątkowe dyplomy, nagrody książkowe i ocenę celującą z j. polskiego za znajomość cytatów.

Szkolny Konkurs Literacki
„Skąd pochodzi ten cytat?”

1. Cytat „ Jeśli nie chcesz mojej zguby krokodyla daj mi luby...” pochodzi z utworu:
a) „Kamienie na szaniec”
b) „Zemsta”
c) „Balladyna”
2. Cytat „ Panie, to moja praca, a zdarzenie Twoje...” pochodzi z utworu :
a) „ Świtezianka”
b) „Na zdrowie”
c) „Na dom w Czarnolesie”
3. Cytat „ Mimozami jesień się zaczyna...” pochodzi z utworu Juliana Tuwima:
a) „Wspomnienie”
b) „ Nic dwa razy się nie zdarza”
c) „Miłość”
4. Cytat „ Bez tej miłości można żyć, mieć serce kruche jak orzeszek...” pochodzi
z utworu :
a) „Gawęda o miłości ziemi ojczystej”
b) „Ocalony”
c) „Pan Cogito”
5. Cytat „ Grzeczność nie jest nauką łatwą ani małą...” pochodzi z utworu:
a) „Balladyna”
b) „Mały Książę”
c) „Pan Tadeusz”
6. Cytat „ Zbrodnia to niesłychana
Pani zabija pana...” pochodzi z utworu:
a) „Lilije”
b) „ Świtezianka”
c) „ Sonet szalony”
7. Cytat „ Unikaj ludzi hałaśliwych i agresywnych, gdyż tacy są udręką dla ducha...” pochodzi z utworu :
a) „ Stary człowiek i morze”
b) „Latarnik”
c) „Desiderata”
8. Cytat „ Wielkieś mi uczyniła pustki w domu moim
Moja droga...” pochodzi z utworu:
a) „Tren VIII”
b) „Tren IX”
c) „Burza”\
9. Cytat „ Kocham cię w słońcu. I przy blasku świec...” pochodzi z utworu:
a) „Rozmowa liryczna”
b) „Miłość”
c) „Fotografia”
10. Cytat „ Ciemno wszędzie, głucho wszędzie Co to będzie, co to będzie?” pochodzi
z utworu:
a) „ Zemsta”
b) „Balladyna”
c) „Dziady II”
11. Cytat „ Panno święta co jasnej bronisz Częstochowy i w ostrej świecisz bramie...” pochodzi z utworu:
a) „ Biblia”
b) „Pan Tadeusz”
c) „Pieśń o Rolandzie”
12. Cytat „ Gorzej umieć za mało niżeli za wiele” pochodzi z utworu:
a) „ Kruk i lis”
b) „ Na zdrowie”
c) „Korzyść z nauki”
13. Cytat „ Życie, kochanie trwa tyle co taniec...” pochodzi z utworu:
a) „ Wędrówką życie jest człowieka”
b) „Niech żyje bal”
c) „ Do młodych”
14. Cytat „ Jeden z Montekich, twych śmiertelnych wrogów. Śmie tu znieważać gościnność twych progów...” pochodzi z utworu:
a) „ Zemsta”
b) „Romeo i Julia”
c) „Dzieje Tristana i Izoldy”
15. Cytat „ Ja z nim w zgodzie?- Mocium Panie. W przódy słońce w miejscu stanie...” pochodzi z utworu:
a) „ Śluby panieńskie”
b) „Zemsta”
c) „Świętoszek”
16. Cytat „ Matko, w lesie są maliny. Niechaj idą w las dziewczyny...” pochodzi
z utworu:
a) „Dziady”
b) „ Romeo i Julia”
c) „Balladyna”
17. Cytat „ Niech się dzieje wola nieba. Z nią się zawsze zgadzać trzeba...” pochodzi
z utworu:
a) „ Krzyżacy”
b) „ Chłopi”
c) „Zemsta”
18. Cytat „ W drugim roku wojny zabili pana od przyrody...” pochodzi z utworu:
a) „Ocalony”
b) „Który skrzywdziłeś”
c) „ Pan od przyrody”
19. Cytat „ O ukochana siostro ma, Ismeno!” pochodzi z utworu:
a) „ Iliada”
b) „Antygona”
c) „ Odyseja”
d) „Mitologia”
20. Cytat „ Idzie wciąż, Dalej wciąż, Dokąd? Skąd?” pochodzi z utworu:
a) „ Pieśń nad pieśniami”
b) „Miłostki”
c) „Wędrówką życie jest człowieka”
21. Cytat „ Oswoić znaczy stworzyć więzy” pochodzi z utworu:
a) „Stary człowiek i morze”
b) „Mały Książę”
c) „ Krzyżacy”
22. Cytat „ Kto nie dotknął ziemi ni razu Ten nigdy nie może być w niebie...” pochodzi
z utworu:
a) „Pan Tadeusz”
b) „Pieśń o Rolandzie”
c) „ Dziady II”
23. Cytat „ Szukajcie prawdy jasnego płomienia...” pochodzi z utworu:
a) „ Oda do radości”
b) „Oda do młodości”
c) „ Do młodych”
24. Cytat „ Wy, którzy Pospolitą Rzeczą władacie...” pochodzi z utworu:
a) „ Pieśń XIV”
b) „Pieśń V”
c) „ Czego chcesz od nas Panie?”
25. Cytat „ Czekam na was najdrożsi , z każdą pierwszą gwiazdką..” pochodzi z utworu:
a) „ Który skrzywdziłeś”
b) „Do moich uczniów”
c) Korzyść z nauki”
26. Cytat „ Kochamy wciąż za mało i stale za późno..” pochodzi z utworu:
a) „Puste miejsca”
b) „ Śpieszmy się „
c) „Pamiętajcie o ogrodach”
27. Cytat „ Żaden dzień się nie powtórzy...” pochodzi z utworu:
a) „ Hymn o miłości”
b) „Nic dwa razy”
c) „ Do M***”
28. Cytat „ Gdybym też miał dar prorokowania...” pochodzi z utworu:
a) „ Niepewność”
b) „ Hymn o miłości”
c) „ Żona modna”
29. Cytat „ Czy to jest przyjaźń? Czy to jest kochanie?” pochodzi z utworu:
a) „Pan Tadeusz”
b) „Niepewność”
c) „Testament mój”
30. Cytat „ Pewnie mnie czeka mój Filon drogi Pod umówionym jaworem...” pochodzi
z utworu:
a) „ Świtezianka”
b) „Lilije”
c) „ Laura i Filon”


Karta odpowiedzi ucznia

Szkolny Konkurs Literacki
„Skąd pochodzi ten cytat?”

....................................... ....... .........
imię i nazwisko ucznia klasa data

Numer zadania Możliwe odpowiedzi
1 A B C
2 A B C
3 A B C
4 A B C
5 A B C
6 A B C
7 A B C
8 A B C
9 A B C
10 A B C
11 A B C
12 A B C
13 A B C
14 A B C
15 A B C
16 A B C
17 A B C
18 A B C
19 A B C
20 A B C
21 A B C
22 A B C
23 A B C
24 A B C
25 A B C
26 A B C
27 A B C
28 A B C
29 A B C
30 A B C

Klucz odpowiedzi

Skąd pochodzi ten cytat?
Numer zadania Możliwe odpowiedzi
1 B
2 C
3 A
4 A
5 C
6 A
7 C
8 A
9 A
10 C
11 B
12 C
13 B
14 B
15 B
16 C
17 C
18 C
19 B
20 C
21 B
22 C
23 C
24 A
25 B
26 B
27 B
28 B
29 B
30 C

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2017 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.