X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 37386
Przesłano:

Test ze znajomości lektury "Stowarzyszenie umarłych poetów" N. H. Kleinbaum

Test ze znajomości lektury ,,Stowarzyszenie umarłych poetów” N. H. Kleinbaum

1. O jakiej akademii jest mowa w książce?
a) Akademii Daltona
b) Akademii Weltona
c) Akademii Denisona
d) Akademii Watsona

2. W którym roku toczy się akcja powieści?
a) 1965
b) 1959
c) 1976
d) 1963

3. Wskaż cztery zasady akademii:
a) sprawiedliwość, tradycja, honor, doskonałość
b) punktualność, tradycja, honor, sprawiedliwość
c) tradycja, honor, dyscyplina, doskonałość
d) sprawiedliwość, porządek, punktualność, życzliwość

4. Kogo opisuje następujący cytat: „Średniego wzrostu i niewielkiej postury był przeciętnie wyglądającym mężczyzną po trzydziestce. Miał inteligentne brązowe oczy, średniej długości ciemne włosy”?
a) Nolana
b) Keatinga
c) Portiusa
d) Neila

5. Kto uczył w akademii języka łacińskiego?
a) Mc Allister
b) Gale Nolan
c) John Keating
d) doktor Hager

6. W jakiej sztuce grał Neil?
a) Romeo i Julia
b) Otello
c) Sen nocy letniej
d) Hamlet

7. Wskaż tytuł podręcznika, z którego zostały wyrwane kartki?
a) „Zrozumieć poezję”
b) „Poezja jest trudna”
c) „Interpretacja wierszy”
d) „Sztuka pisania wierszy”

8. Do jakiej drużyny należał w młodości pan Keating?
a) hokejowej
b) piłkarskiej
c) koszykarskiej
d) nie należał do żadnej

9. Co oznacza nazwa „Stowarzyszenie umarłych poetów”?
a) tajną organizację wspierającą ubogich poetów
b) jawną organizacją, której członkowie zajmują się twórczością literacką, szczególnie pisaniem opowiadań
i wierszy
c) tajną organizację, której członkowie zajmują się czytaniem wierszy znanych angielskich pisarzy i pisaniem swoich wierszy
d) tajną organizację krzewiącą twórczość literacką wśród młodzieży akademii

10. Kto umiał grać na saksofonie?
a) Charlie Dalton
b) Todd Anderson
c) Richard Cameron
d) Steven Meeks

11. Kto wypowiada następujące słowa: „Prawda jest jak przykrótki koc, pod którym marzną stopy”?
a) Keating
b) Todd Anderson
c) Steven Meeks
d) Mc Allister

12. Jak ojciec nazywał Todda w dzieciństwie?
a) pięć pięćdziesiąt
b) cztery dwadzieścia
c) pięć trzydzieści
d) pięć dwadzieścia pięć

13. Jaki tytuł nosi gazetka wydawana w akademii?
a) Kwartalnik Wetlona
b) Życie Akademii Weltona
c) Życie Studenta
d) Zeszyty Weltona

14. Kto był inicjatorem i „duszą” spotkań Stowarzyszenia umarłych poetów?
a) Neil Perry
b) Todd Anderson
c) Steven Meeks
d) Mc Allister

15. Kto jako pierwszy wszedł na ławkę i w ten sposób złożył hołd swojemu nauczycielowi?
a) Knox
b) Todd
c) Cameron
d) Meeks

Odpowiedzi:

1. b
2. b
3. c
4. b
5. a
6. c
7. a
8. b
9. c
10. a
11. b
12. a
13. d
14. a
15. b

Opracowała Krystyna Grzybczyk

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.