X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 33391
Dział: Biblioteka

Test konkursu czytelniczego - Czy znasz bajkę "Wrożki" Ch. Perrault?

Podkreśl właściwą odpowiedź w pytaniu.

1. Jak miała na imię córka wdowy?

a) Jagusia
b) Franusia
c) Małgosia
d) Kasia

2.Wybierz dwie cechy charakteru pasierbicy.

a) nieuprzejma
b) miła
c) pyskata
d) uśmiechnięta

3.Jakie były ulubione miejsca wróżek ? Podkreśl właściwe odpowiedzi.

a) strumienie
b) pałace
c) lasy
d) potoki

4.O co poprosiła pasierbicę wróżka przemieniona w staruszkę?

a) żeby dała jej garść malin
b) aby podała jej wodę do picia
c) aby przeprowadziła ją przez kładkę
d) aby pokazała jej drogę z lasu do domu.

5.Jaki dar otrzymała od wróżki pasierbica ?

a) szkatułkę pełną złota
b) czarodziejską różdżkę
c) piękne suknie
d) gdy wypowie słowa, to wtedy z ust wypadną diamenty i kwiaty

6. Co miała zrobić Franusia, żeby otrzymać taki sam dar, jak pasierbica

a) pomóc wstać
b) podać wodę
c) podzielić się chlebem
d) pomóc usiąść

7.Co wypadało z ust Franusi.? Podkreśl właściwe odpowiedzi.

a) kwiaty
b) węże
c) robaki
d) żaby

8.Dlaczego pasierbica płakała w lesie ?

a) zabłądziła w lesie
b) macocha wygnała ją z domu
c) zgubiła pieniądze
d) napadli ją zbójcy i zabrali dukaty

Wykaz odpowiedzi i punktacji :

Punktacja :

1 pytanie – 1p. – odpowiedź b).
2 pytanie – 2p.- odpowiedź b), d)
3 pytanie – 2p.- odpowiedź a).d)
4 pytanie – 1p. – odpowiedź b)
5 pytanie – 1 p.- odpowiedź d)
6 pytanie - 1p. – odpowiedź b)
7 pytanie – 2p. – odpowiedź b), d)
8 pytanie - 1 p.- odpowiedź b)

Opracowała Elżbieta Sarek – nauczyciel bibliotekarz

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.