X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 30486
Przesłano:
Dział: Języki obce

Test na szkolny konkurs z j. angielskiego

DZIEŃ JĘZYKA ANGIELSKIEGO

SZKOLNY KONKURS Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO - TEST WYBORU

IMIĘ I NAZWISKO UCZESTNIKA, KLASA:

1. ........................................

2. ........................................

3. ........................................

Uzyskane punkty:......................../29

I. Wybierz właściwą reakcję:

1. Are you doing anything tomorrow?

a) Nothing special. b) I'm fine, thank you. c) Yes, I doing.

2. Let's go for a walk.

a) I'm sorry, I don't. b) Good job. c) Good idea.

3. I've just passed my English test!

a) Congratulations! b) Bless you! c) Shame on you!

4. What's the matter?

a) I have a headache. b) It doesn't matter. c) I'm doing my homework.

5. Why don't we go to the jazz concert?

a) We don't. b) It's not my cup of tea. c) I have no idea.

6. What's your nationality?

a) I'm Poland. b) I'm in Polish. c) I'm Polish.

7. Can I use your phone?

a) No, you don't. b) Yes, you will.  c) Sure, go ahead.

8. I would like to book a room in your hotel.

a) Here is the book. b) Single or double? c) You should buy a book.

9. What does your father do?

a) He is a teacher. b) He is sleeping. c) He is in a garden.

10. Thank you very much!

a) Please. b) You're welcome. c) It doesn't matter.


II. Wybierz właściwą odpowiedz:

1. Jak zamówisz filiżankę herbaty?

a) Can I have a cup of tea? b) I'll have a cup of tea. c) I buy a cup tea.

2. Jak zapytasz, która godzina?

a) What the time? b) What time is it? c) What hour is it?

3. Jak zapytasz o cenę?

a) How many is it? b) How cost it? c) How much is it?

4. Jak zapytasz o pogodę?

a) What's the weather? b) What's the weather like?
c) What weather is it?

5. Zapytaj koleżankę, jak wygląda jej brat.

a) What does your brother like? b) What is your brother like?
c) What does your brother look like?

6. Koszulka, którą mierzysz w sklepie jest za ciasna. Co powiesz sprzedawcy?

a) Have you got big T-shirts? b) I think I need a bigger size.
c) This T-shirt is too big.

7. Chcesz zająć miejsce w autobusie obok innej osoby. Co powiesz?

a) Excuse me, is this seat free? b) I want to seat.
c) This seat is taken.

8. Jak powiesz "smacznego"?

a) Help yourself to your meal. b) Enjoy your meal.
c) Delicious meal.


9. Przeproś za spóźnienie:

a) I'm sorry I'm late. b) It's late. I'm sorry. c) I'm sorry for late.

10. Kolega pyta, jak najbardziej lubisz podróżować. Odpowiedz mu:

a). I love travelling by car. b). I hope I will travel by plane one day.
c). I often travelled by train.

11. Zaproś koleżankę na swoje urodziny:

a). I hope you like birthday parties.
b). I'd like to invite you to my birthday party.
c). Sorry but I can't come to your birthday party.


III. Kultura Wielkiej Brytanii. Wybierz prawidłową odpowiedz:

1. Stolicą Walii jest:

a). Cardiff
b). Oxford
c). Edinburgh

2. Jak Londyńczycy nazywają swoją podziemną kolej?

a). underground
b). metro
c). the tube

3. W którym roku zostało wybudowane London Eye?

a). w 2000
b). w 2012
c). w 1995


4. W którym muzeum w Londynie można podziwiać figury woskowe znanych osób?

a). British Museum
b). Madame Tussaud
c). the National Gallery

5. Jakiego koloru są trasy rowerowe w Londynie?

a). żółte
b). zielone
c). niebieskie
6. Jakiego państwa symbolem jest czerwona róża?

a). Anglii.
b). Szkocji.
c). Walii.

7. Gdzie w Londynie można spotkać najwięcej kruków?

a). na wieży Big Bena
b). w Tower of London
c). w Pałacu Buckingham

8. Jakie kraje wchodzą w skład Zjednoczonego Królestwa?

a). Szkocja, Irlandia Północna, Szwecja, Anglia.
b). Irlandia Północna, Walia, Anglia,Szkocja.
c). Anglia, Dania, Irlandia Północna, Walia.

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.