X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 29130

Szkolny konkurs wiedzy o życiu i dokonaniach prof. Zbigniewa Religi

Szkolny Konkurs Wiedzy o Życiu i Dokonaniach
prof. Zbigniewa Religi

Reguły konkursu:

1. Przed przystąpieniem do rozwiązywania testu, sprawdź, czy twój arkusz zawiera 40 pytań.
2. Pisz czytelnie używając długopisu, pióra lub mazaka. Odpowiedzi nieczytelne będą oceniane na 0 punktów.
3. W razie jakichkolwiek wątpliwości podnieś rękę i czekaj na podejście członka komisji.
4. Wypełniając arkusz testu wpisuj rozwiązanie biorąc w obwódkę odpowiednią literę na dołączonej do zestawu pytań karcie odpowiedzi.
5. Nie odpowiadaj pochopnie - czytaj uważnie pytania. Na rozwiązanie całego testu masz 45 minut.

Dziękujemy za udział w konkursie i życzymy powodzenia
Organizatorzy

1. Miejsce urodzin Zbigniewa Religi to:
a) Miechów
b) Miedźno
c) Miedniewice

2. Film Łukasza Palkowskiego, przedstawiający wybrane epizody z życia Zbigniewa Religi, nosi tytuł:
a) Zmierzch bogów
b) Bogowie
c) Obsydianowe serce

3. Prof. Zbigniew Religa pełnił funkcję ministra zdrowia w latach:
a) 2004 - 2006
b) 2005 - 2007
c) 2006 - 2008

4. Pierwszym miejscem pracy Zbigniewa Religi był:
a) Centralny Szpital Kliniczny MSW w Warszawie
b) Szpital Wolski w Warszawie
c) Wojewódzki Ośrodek Kardiologii w Zabrzu

5. Zbigniew Religa uzyskał świadectwo maturalne w :
a) Szkole im. Bolesława Limanowskiego w Warszawie
b) X Liceum Ogólnokształcącym im. I. J. Paderewskiego w Katowicach
c) VIII Liceum Ogólnokształcącym im. M. Skłodowskiej - Curie w Katowicach

6. Pierwszy w Polsce udany zabieg przeszczepienia serca został przeprowadzony pod kierownictwem Zbigniewa Religi w dniu:
a) 6 listopada 1985 r.
b) 5 listopada 1985 r.
c) 7 listopada 1985 r.

7. Miejscem, gdzie w 1975 r. Zbigniew Religa odbywał staż z kardiochirurgii był:
a) Memorial Hospital w Bostonie
b) Sinai Hospital w Detroit
c) Mercy Hospital w stanie Nowy York

8. Zbigniew Religa pełnił funkcję kierownika Kliniki Kardiochirurgii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie w latach:
a) 1989 - 1991
b) 1992 - 1993
c) 1987 - 1988

9. Po raz pierwszy Zbigniew Religa przeprowadził w Polsce operację na sercu w dniu:
a) 14 sierpnia 1985 r.
b) 16 sierpnia 1985 r.
c) 15 sierpnia 1985 r.

10. Zbigniew Religa uzyskał stopień naukowy doktora nauk medycznych w roku:
a) 1972
b) 1973
c) 1976

11. Tak zwany "podatek Religi" wprowadzony w 2008 r. (zniesiony 1 stycznia 2009 r.) nakładał na ubezpieczycieli obowiązek:
a) przekazywania Narodowemu Funduszowi Zdrowia 12% składki z każdej polisy OC na rzecz finansowania leczenia ofiar wypadków drogowych
b) przekazywania funduszowi ubezpieczeń społecznych 12% składki OC na poczet pokrywania kosztów leczenia i rehabilitacji ofiar wypadków komunikacyjnych
c) przeznaczania 12% kwoty ubezpieczenia zdrowotnego i rentowego na finansowanie kosztów rehabilitacji ofiar wypadków drogowych

12. Ulubiona melodia Zbigniewa Religi, która została odegrana w czasie jego pogrzebu nosiła tytuł:
a) It`s a Wonderful Life
b) What a Wonderful World
c) Wonderful Words of Life

13. Tytuł doktora habilitowanego nauk medycznych został nadany Zbigniewowi Relidze w roku:
a) 1982
b) 1980
c) 1981

14. Zbigniew Religa w latach 1996 - 1999 był rektorem:
a) Akademii Medycznej w Warszawie
b) Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach
c) Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Ślaskich we Wrocławiu

15. Prof. Zbigniew Religa sprawował urząd ministra zdrowia w rządach:
a) Kazimierza Marcinkiewicza i Donalda Tuska
b) Kazimierza Marcinkiewicza i Jarosława Kaczyńskiego
c) Jarosława Kaczyńskiego i Donalda Tuska

16. Drużyną piłkarską, której kibicował Zbigniew Religa był:
a) Ruch Chorzów
b) Górnik Zabrze
c) GKS Katowice

17. Serialem telewizyjnym, w którym wystąpił Zbigniew Religa, była polska telenowela pt.:
a) Lekarze
b) Na dobre i na złe
c) Barwy szczęścia


18. Przyczyną śmieci Zbigniewa Religi był zdiagnozowany u niego w maju 2007 r.:
a) guz lewego płuca
b) rak nadnercza
c) guz prawego płuca

19. W dniu 3 kwietnia 2004 r. Zbigniew Religa został przewodniczącym założonego przez siebie ugrupowania politycznego o nazwie:
a) Bezpartyjny Blok Wspierania Reform
b) Centrum
c) inicjatywa dla Polski


20. Biorcą pierwszego przeszczepionego przez Zbigniewa Religę serca został:
a) 62 letni rolnik z Kłobucka
b) 62 letni rolnik z Krzepic
c) 63 letni rolnik z Kłomnic

21. Prezydent RP Lech Wałęsa nadał Zbigniewowi Relidze tytuł profesora nauk medycznych w roku:
a) 1995
b) 1996
c) 1997

22. Ulubionym zajęciem Zbigniewa Religi w czasie wolnym było:
a) pływanie
b) wędkarstwo
c) jogging

23. We wrześniu 2005 r. Zbigniew Religa zrezygnował z ubiegania się o urząd prezydenta i oficjalnie udzielił poparcia;
a) Donaldowi Tuskowi
b) Lechowi Kaczyńskiemu
c) Jarosławowi Kaczyńskiemu

24. Profesor Zbigniew Religa zmarł w 2009 r :
a) w swoim mieszkaniu w Warszawie
b) w Centrum Onkologii w Warszawie
c) w Centrum Onkologii w Gliwicach

25. Dokładna data śmierci prof. Zbigniewa Religi to:
a) 8 marca 2009
b) 21 marca 2009
c) 1 marca 2009

26. Zbigniew Religa był pod względem wyznaniowym:
a) katolikiem
b) protestantem
c) ateistą

27. Pracownia Sztucznego Serca powstała z inicjatywy prof. Zbigniewa Religi w:
a) 1988 r. przy Śląskiej Akademii Medycznej
b) 1989 r. w Śląskim Centrum Chorób Serca
c) 1987 r. przy Instytucie Kardiologii w Warszawie

28. W jednym z wywiadów udzielonych mas mediom prof. Zbigniew Religa stwierdził, że głównym czynnikiem limitującym ilość zabiegów przeszczepiania serca w Polsce jest:
a) brak funduszy na tego typu operacje
b) ograniczona liczba narządów do transplantacji
c) niewystarczające przygotowanie techniczne ośrodków kardiochirurgii

29. Opracowany przez specjalistów z Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii system mechanicznego wspomagania serca nosi nazwę:
a) MWK Religa
b) SMWS Religa
c) POLCAS Religa

30. W dniu 18 listopada zostało nadane Zbigniewowi Relidze najwyższe odznaczenie państwowe Rzeczypospolitej Polskiej, tj.:
a) Krzyż Wielki Orderu Odrodzenia Polski
b) Order Orła Białego
c) Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski

31. Grób Zbigniewa Religi znajduje się:
a) na Powązkach w Warszawie
b) na Cmentarzu Komunalnym w Zabrzu
c) na Cmentarzu Ewangelicko - Reformowanym w Warszawie

32. Prywatnie Zbigniew Religa był ojcem:
a) córki Marii i syna Grzegorza
b) córki Małgorzaty i syna Gustawa
c) córki Małgorzaty i syna Grzegorza

33. Zbigniew Religa od początku studiów wiedział, że nie zostanie lekarzem położnikiem, ponieważ:
a) uważał, że ta specjalizacja nie jest odpowiednia dla mężczyzn
b) dwukrotnie zemdlał obserwując poród
c) nie mógł patrzeć na czyjeś cierpienie

34. Wśród licznych odznaczeń, jakimi został uhonorowany prof. Zbigniew Religa, był też Order Uśmiechu przyznawany za działania:
a) przynoszące dzieciom radość
b) ratujące zdrowie i życie małych pacjentów
c) mające na celu walkę o respektowanie praw dziecka

35. Prof. Zbigniew Religa przeprowadził pierwszy w Polsce zabieg wstrzyknięcia do serca preparatu angiogennego (tj. pobudzającego rozwój nowych naczyń krwionośnych) w roku:
a) 2002
b) 2003
c) 2001

36. We wrześniu 2002 r. Zbigniew Religa został Honorowym Obywatelem Miasta:
a) Zabrze
b) Katowice
c) Gliwice

37. Zbigniew Religa poznał swą przyszłą żonę, Annę:
a) na II roku studiów medycznych
b) w czasie stażu w Stanach Zjednoczonych
c) w liceum

38. Anna i Zbigniew Religa byli małżeństwem przez: :
a) 50 lat
b) 47 lat
c) 44 lata

39. Ogółem Zbigniew Religa przeprowadził około:
a) 200
b) 400
c) 250
operacji przeszczepienia serca.

40. Ukochanym miejscem na świecie były dla prof. Zbigniewa Religi:
a) jeziora mazurskie
b) Wyspy Zielonego Przylądka
c) łozy siekierkowskie w Warszawie


Karta odpowiedzi

1. a b c
2. a b c
3. a b c
4. a b c
5. a b c
6. a b c
7. a b c
8. a b c
9. a b c
10. a b c
11. a b c
12. a b c
13. a b c
14. a b c
15. a b c
16. a b c
17. a b c
18. a b c
19. a b c
20. a b c
21. a b c
22. a b c
23. a b c
24. a b c
25. a b c
26. a b c
27. a b c
28. a b c
29. a b c
30. a b c
31. a b c
32. a b c
33. a b c
34. a b c
35. a b c
36. a b c
37. a b c
38. a b c
39. a b c
40. a b c
41. a. b. c.

Klucz odpowiedzi

1. c
2. b
3. b
4. b
5. a
6. b
7. b
8. a
9. c
10. b
11. a
12. b
13. c
14. b
15. b
16. b
17. b
18. a
19. b
20. b
21. a
22. b
23. a
24. a
25. a
26. c
27. a
28. b
29. c
30. b
31. a
32. c
33. b
34. a
35. c
36. a
37. a
38. b
39. b
40. b

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.