X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 28511

Test z techniki kierowania pojazdami

Test jednokrotnego wyboru – zaznacz właściwą odpowiedź

1. Przed rozpoczęciem jazdy kierujący samochodem osobowym powinien sprawdzić :
a) tylko ustawienie fotela
b) tylko ustawienie lusterek
c) zapięcie przez pasażerów pasów bezpieczeństwa

2. Nieprawidłowe ustawienie lusterek w samochodzie osobowym
a) może być przyczyną wypadku drogowego
b) nie ma wpływu na bezpieczeństwo jazdy
c) nie utrudnia jazdy

3. Pas bezpieczeństwa jest zapięty prawidłowo, gdy:
a) posiada odpowiedni luz, aby w razie zderzenia nie uwięzić pasażera w aucie
b) ma właściwy naciąg
c) jego część obojczykowa znajduje się możliwie blisko szyi

4. Większa skuteczność hamowania można uzyskać przez:
a) hamowanie na granicy pierwszych objawów poślizgu kół
b) na spadku – hamowanie pulsacyjne
c) na śliskiej nawierzchni – hamowanie silnikiem

5. Jeżeli zachodzi konieczność nagłego zatrzymania samochodu osobowego, to należy:
a) natychmiast wcisnąć pedał hamulca roboczego
b) najpierw wcisnąć pedał sprzęgła, a następnie rozpocząć hamowanie pulsacyjne
c) wyłączyć silnik

6. W samochodzie światła mijania muszą świecić na odległość:
a) minimum 60 metrów
b) minimum 40 metrów
c) minimum 20 metrów

7. W trakcie eksploatacji pojazdu należy przestrzegać zaleceń podanych przez producenta w instrukcji obsługi pojazdu:
a) tylko w okresie gwarancji
b) tylko przy usuwaniu awarii pojazdu
c) w zakresie wymienianych mechanizmów lub materiałów eksploatacyjnych

8. Przystępując do wymiany przedniego koła w samochodzie osobowym należy:
a) ustawić podnośnik na twardym i nierównym podłożu,
b) zaciągnąć hamulec awaryjny i włączyć bieg,
c) najpierw podnieść pojazd, a następnie odkręcić śruby mocujące koło.

9. Szybkie przyspieszanie samochodem:
a) nie ma wpływu na zużycie paliwa
b) zwiększa zużycie paliwa
c) zmniejsza zużycie paliwa

10. Pozostawiając pojazd na drodze należy:
a) pozostawić go w dowolnym miejscu na drodze
b) w obszarze zabudowanym umieścić go w całości na chodniku
c) poza obszarem zabudowanym umieścić go na poboczu, jeżeli to tylko możliwe

11. Kierujący pojazdem podczas kontroli drogowej przeprowadzonej przez policjanta może:
a) okazać prawo jazdy
b) żądać od niego okazania legitymacji
c) udostępnić pojazd celem sprawdzenia stanu technicznego

12. Przy ruszaniu na oblodzonej drodze zaleca się:
a) łagodnie zwolnić pedał sprzęgła,
b) włączyć trzeci bieg.
c) znacznie zwiększyć obroty silnika,

13. Kierujący pojazdem powinien dostosować prędkość jazdy do:
a) stanu nawierzchni pobocza
b) stanu i ładunku pojazdu
c) zapowiadanych warunków atmosferycznych

14. Zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego na przejeździe kolejowym może stworzyć kierujący pojazdem, który:
a) wyprzedza pojazdy bezpośrednio przed przejazdem,
b) nie wjeżdża na tory bez upewnienia się, czy nie zbliża się pociąg,
c) nie wyprzedza pojazdy na przejeździe.

15. Kierującemu pojazdem nie wolno:
a) pozostawiać pracującego silnika podczas zatrzymania, aby przepuścić pieszych
b) oddalać się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu
c) pozostawiać pracującego silnika podczas zatrzymania się przed sygnalizatorem

16. Samochód musi posiadać lewe lusterko:
a) tak
b) tylko do jazdy po zmierzchu
c) nie

17. Kierujący pojazdem:
a) nie może hamować w sposób powodujący zagrożenie bezpieczeństwa ruchu
b) powinien jechać z prędkością utrudniającą jazdę innym kierującym
c) może jechać tuż za poprzedzającym pojazdem

18. Przed rozpoczęciem dłuższej jazdy pojazdem należy sprawdzić:
a) ciśnienie powietrza w ogumieniu
b) naciąg paska rozrządu
c) wadliwe działanie układu hamulcowego i kierowniczego

19. Samochód musi posiadać tylne światło odblaskowe:
a) tylko podczas jazdy we mgle
b) tak
c) nie

20. Ekonomiczna jazda samochodem, to:
a) jazda na możliwie najwyższym biegu bez przeciążania silnika
b) utrzymywanie za wszelką cenę stałej prędkości przy jeździe pod górę
c) nie unikanie gwałtownych przyspieszeń i hamowań
Punktacja: maks. 20pkt
O – 29 % 0 - 6pkt – ndst
30 – 49% 7 - 9pkt – dop
50 – 74% 10 - 14pkt – dst
75 – 89% 15 - 18pkt – db
90 – 100% 19 - 20pkt – bdb


Odpowiedzi do testu z techniki kierowania pojazdami:
1. C
2. A
3. B
4. A
5. A
6. B
7. C
8. B
9. B
10. C
11. B
12. A
13. B
14. A
15. B
16. A
17. A
18. A
19. B
20. A
Opracował: mgr Piotr Augustynowicz

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.