X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 28315

Quiz świąteczny dla dzieci i rodziców

DZIECI
1.Podaj imiona trzech mędrców ze wschodu.

2.W jakiej miejscowości urodził się Pan Jezus?

3.Ile potraw według tradycji znajduje się na wigilijnym stole?

4.Co chowamy pod wigilijnym obrusem?

5.Jakiego koloru jest tradycyjny strój św. Mikołaja?

6.O której godzinie rozpoczyna się msza narodzenia Pańskiego?

7.Czego według tradycji nie je się przy wigilijnym stole?

8.Co wskazywało mędrcom ze wschodu miejsce narodzenia Pana Jezusa?

9.Z jakiego kraju przywędrował do Polski zwyczaj ubierania choinki na święta?

10.Kto według tradycji jako pierwszy powitał nowo narodzonego Jezusa?

11.Co dzieci w Wielkiej Brytanii zostawiają dla Św. Mikołaja?

12.Kto ciągnie sanie św. Mikołaja?

13.Gdzie mieszka św. Mikołaj?

14.Co jest znakiem do rozpoczęcia wieczerzy wigilijnej?

15.Pod jaką rośliną można się całować na szczęście?

16.Dla kogo na stole wigilijnym stawia się dodatkowe nakrycie?

17.Jak nazywają się tradycyjne pieśni śpiewane w okresie Bożego Narodzenia?

18.Czym dzielimy się podczas składania życzeń w wigilię Bożego Narodzenia?

19.Z jakiej księgi pochodzi fragment czytany w czasie wigilii?

20.Ile lat temu według naszego kalendarza urodził się Pan Jezus?



DOROŚLI

1.Z jakiej miejscowości Św. Rodzina przybyła do Betlejem?

2.Czym ustraja się choinkę w Danii? A. miniaturowymi flagami B. suszonymi owocami C. tylko lampkami

3.Kto rozdaje prezenty grzecznym dzieciom w Włoszech? A. śnieżynka B. czarownica La Befana C. Naczelny Elf

4.Ile dni obchodzi się święta w Grecji? A. 2 B. 5 C. 12

5.Kiedy według tradycji przygotowuje się świąteczny pudding w Anglii? A. W wigilię B. W ostatnią niedzielę adwentu C. W połowie adwentu

6.Kto zorganizował pierwsze jasełka na świecie? A. Św. Franciszek B. Św. Barbara C. Św. Patryk

7.Gdzie znajduje się największa na świecie szopka? A. W Krakowie B. W Waszyngtonie C. W Watykanie

8.W jaki kraju wydrukowano pierwszą kartkę z życzeniami świątecznymi? A. Włochy B. Wielka Brytania C. Szwecja

9.Co zamiast choinki stroi się w Grecji? A. drzewko oliwne B. drewnianą kukiełkę C. model żaglowca

10.W którym wieku zaczęto obchodzić Święta Bożego Narodzenia? A. W I B. W IV C. W VIII

11.Czym zamiast opłatka dzielą się Hiszpanie? A. chałwą B. ciastem drożdżowym C. chlebem razowym

12.W którym z wymienionych krajów nie jest obchodzona Wigilia? A. We Francji B. we Włoszech, C. W Szwecji

13.Czego 12 rodzajów na szczęście dla gości stawia gospodyni na stole po skończonej wieczerzy na Węgrzech? A. herbaty B. ozdób świątecznych C. ciasteczek

14.Co gospodyni w Danii ukrywa w ryżowym puddingu na szczęście? A. Pierścionek B. migdał C. ziarenko grochu

15.Co stanowi atrakcję świąteczną dla Meksykańskich dzieci? A. piniata ze słodyczami B. ubieranie kaktusa C. bieganie na boso w poszukiwaniu prezentów

16.Kto we Francji przynosi dzieciom prezenty świąteczne? A. Św. Mikołaj B. Karzełek C. Małe dzieciątko Jezus

17.Co oznacza a Hiszpanii odnalezienie w cieście drobnego prezentu? A. Szczęście na cały przyszły rok B. pierwszeństwo przy otwieraniu prezentów C. obowiązek upieczenia ciasta w następnym roku

18.W którym kraju Boże Narodzenie świętuje się przy huku fajerwerków? A. W Argentynie B. W Rosji C. W Stanach Zjednoczonych

19.Kto jest autorem najpiękniejszej polskiej kolędy: Bóg się rodzi? A. Stanisław Wyspiański B. Ignacy Krasicki C. Franciszek Karpiński

20.Dla kogo Portugalczycy zostawiają na stole dodatkowe nakrycie pełne jedzenia? A. Dla niespodziewanego gościa B. Dla zmarłych członków rodziny C. Dla dzieciątka Jezus

POPRAWNE ODPOWIEDZI DLA RODZICÓW:
1.Z Nazaretu, 2.A, 3.B, 4.C, 5.B, 6.A, 7.C, 8.B, 9.C, 10.B, 11.A, 12.A, 13.C, 14.B, 15.A, 16.C, 17.C, 18.A, 19.C, 20.B.

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.