X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 2559
Rozmiar tekstu: A A A

Test znajomości baśni Andersena dla kl. III

Imię i nazwisko ucznia:

1. Jaki kraj był ojczyzną Andersena?
a. Szwecja
b. Dania
c. Polska

2. Kto zamienił braci Elizy w łabędzie?
a. czarownica
b. ich macocha, zła czarownica
c. diabeł

3. Kto znał prawdziwego słowika, pomógł go odnaleźć i przyprowadzić?
a. cesarzowa
b. cesarski marszałek
c. mała pomywaczka

4. Dlaczego cesarz wygnał prawdziwego słowika ze swego państwa?
a. bo słowik nie zawsze chciał śpiewać na życzenie cesarza
b. bo cesarz uznał, że sztuczny ptak jest doskonalszy od prawdziwego
c. bo cesarz sam chciał być uważany za najlepszego śpiewaka

5.Dlaczego dziewczynka z zapałkami nie mogła wrócić do domu?
a. bo pogubiła zapałki
b. bo nie sprzedała ani jednej zapałki
c. bo nie miała wcale domu

6. Jak brzydkie kaczątko spędziło zimę?
a. musiało cały czas kręcić się po wodzie, żeby nie zamarzła
b. mieszkało z mamą kaczką i rodzeństwem
c. przez całą zimę opiekowali się nim dobrzy ludzie

7. W jaki sposób Calineczka pozbyła się natrętnego narzeczonego - chrabąszcza?
a. poleciała na grzbiecie jaskółki do ciepłych krajów
b. uciekła na pływającym listku
c. chrabąszcz sam ją wypuścił, bo nie spodobała się jego rodzinie

8. Ile razy żołnierz musiał uderzyć w czarodziejskie krzesiwo, aby pies przyniósł mu złoto?
a. 1 raz
b. 3 razy
c. 5 razy

9. Dzielny ołowiany żołnierz ze wszystkich zabawek najbardziej polubił:
a. diabełka z pudełka
b. swoich 25 braci
c. papierową tancerkę

10. Czego najbardziej pragnęła mała syrenka?
a. zdobyć serce księcia
b. zostać czarodziejką
c.być królową oceanu

11. Która z postaci wypowiedziała następujące słowa?
"Patrzcie, przecież on jest nagi" -
"Żeby cię kot porwał, ty wstrętny potworze" -
"Wynagrodziłeś mnie już cesarzu! Widziałem łzy w twoich oczach" -
"Hop, hop! Teraz jadę ja! Patrzcie co znalazłem -
"To, co masz najwartościowszego, twój głos, oddasz mi za mój drogocenny napój" -

12. Z jakich baśni pochodzą następujące fragmenty?
"Całą noc oka nie mogłam zmrużyć. Nie wiadomo, co tam było w łóżku?" -
"Papier rozpadł się, a żołnierz pogrążył się w wodzie, ale w tej samej chwili połknęła go wielka ryba' -
"ojciec przeraził się na jej widok i powiedział, że to nie może być jego córka, nikt jej nie poznał prócz podwórzowego psa i jaskółek" -

13. w jakich utworach ważną rolę odgrywały następujące przedmioty? Połącz ich nazwy z tytułami baśni.
zapałki "Dziecię Elfów"

pokrzywy "Brzydkie kaczątko"

tulipan "Słowik"

jajko "Dziewczynka z zapałkami"

klatka "Dzikie łabędzie"

14. W jakich baśniach występują te ptaki? Połącz strzałką nazwy ptaków z tytułami baśni.

wrona "Brzydkie kaczątko"
kukułka
słowik "Głupi Jasio"
jaskółki
kaczki "Dziecię Elfów"
kury
łabędzie

15. Jakie znasz tytuły baśni Andersena?


Test obejmuje znajomość następujących baśni: "Dzikie łabędzie", "Słowik", "Dziewczynka z zapałkami", "Brzydkie kaczątko", "Dziecię Elfów", "Krzesiwo". "Dzielny ołowiany żołnierz", "Mała syrenka", "Nowe szaty cesarza", "Głupi Jasio", "Księżniczka na ziarnku grochu".

Prawidłowe odpowiedzi:
1. b
2. b
3. c
4. a
5. b
6. a
7. c
8. b
9. c
10.a
11. dziecko,rodzeństwo kaczątka,słowik, głupi Jasio,czarownica.
12. "Księżniczka na ziarnku grochu", "Dzielny ołowiany żołnierz", "Dzikie łabędzie".
13. zapałki - "Dziewczynka z zapałkami"
pokrzywy - "Dzikie łabędzie"
tulipan - "Dziecię Elfów"
jajko - "Brzydkie kaczątko"
klatka - "Słowik"
14. kaczki, kury - "Brzydkie kaczątko"
wrona - "Głupi Jasio"
jaskółki - "Dziecię Elfów"

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2014 Bartosz Musznicki, Elżbieta Musznicka.
Wszystkie prawa zastrzeżone. | Polityka prywatności | XHTML | CSS |
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.