X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 2363
Dział: Gimnazjum

Turniej wiedzy o Unii Europejskiej - etap I

1. Jakie barwy widnieją na fladze Litwy:
a. Żółty, zielony, czerwony
b. Żołty, czerwony, zielony
c. Żółty , zielony. Pomarańczowy
2. Jedną z narodowych potraw litewskich są
a. Bliny
b. Zeptery
c. Cepeliny
3. „ Litwo, Ojczyzno moja (...)” z jakiego utworu pochodzi ten cytat:
a. Pan Tadeusz
b. Rota
c. Mazurek Dąbrowskiego
4. Najpopularniejsze kwiaty Holandii to:
a. Goździki
b. Róże
c. Tulipany
5. Z czym kojarzy się Holandia
a. Z wiatrakami
b. Ze słodyczami
c. Z piłką nożną
6. Jakie miasto jest stolicą Niemiec:
a. Berlin
b. Bonn
c. Frankfurt
7. Jak nazywa się stolica Hiszpanii:
a. Madryt
b. Sewilla
c. Barcelona
8. Jakie kolory widnieją na fladze Czech:
a. Niebieski, biały, czerwony
b. Niebieski, biały, zielony
c. Niebieski, biały, pomarańczowy
9. Wymień główną potrawę Czechów
a. Bramborowe placki
b. Knedliki
c. Kołduny
10. Podaj nazwisko słynnego czeskiego reżysera:
a. Zdenek Bracha
b. Miloś Forman
c. Jośef Król
11. Jaką słynną powieść napisał Jarosław Hasek:
a. Przygody Batmana
b. Przygody dzielnego wojaka Szwejka
c. O rybaku i złotej rybce
12. Jakiego koloru są słynne londyńskie taksówki:
a. Czerwonego
b. Żółtego
c. Czarnego
13. God,save the Queen - to początek:
a. Tradycyjnej angielskiej przyśpiewki ludowej
b. Hymnu
c. Ulubionej pieśni biesiadnej
14. Jak podaje się popularny brytyjski posiłek - fish and chips, czyli rybę z frytkami;
a. W gazecie
b. Na papierowej tacy
c. W folii aluminiowej
15. Podaj stolicę Francji:
a. Nicea
b. Paryż
c. Bordoux
16. Kim była Edith Piaff:
a. Powieściopisarką
b. Autorką książek dla młodzieży
c. Znaną wokalistką
17. Gawot, Courante. Nusette, Menuet to:
a. Nazwy francuskich ciasteczek
b. Starodawne tańce
c. Ulubione potrawu Francuzów
18. Jakie święto narodowe obchodzimy w Polsce 11 listopada:
a. Święto Pracy
b. Rocznicę uchwalenia KONSTYTUCJI 3 MAJA
c. Rocznice Odzyskania Niepodległości
19. Od kiedy Polska jest członkiem Unii Europejskiej:
a. Od 1991
b. Od 1994
c. Od 2004
20. Co to jest oscypek:
a. Tradycyjny polski haft
b. Ulubiony napój Polaków
c. Góralski ser
21. Najwyższy szczyt w Polsce to:
a. Śnieżka
b. Rysy
c. Łysica
22. Co to jest flamenco?
a. nazwa tańca hiszpańskiego
b. nazwa marki samochodu
c. potrawa hiszpańska
23. Na jakim półwyspie położona jest Hiszpania:
a. Skandynawskim
b. Iberyjskim
c. Kolskim

ARKUSZ ODPOWIEDZI:

1. A
2. C
3. A
4. C
5. A
6. A
7. A
8. A
9. B
10. B
11. B
12. C
13. B
14. A
15. B
16. C
17. B
18. C
19. C
20. C
21. B
22. A
23. B

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2017 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.