X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 23404

Dzień Europejski - scenariusz imprezy

Scenariusz imprezy: "Dzień Europejski"

Zabawa jest adresowana dla uczniów kl. IV-VI szkoły podstawowej, organizowana w okolicach 9 maja ( data przystąpienia Polski do UE).
Czas trwania: 3x45 min.
Cel główny:
• Poznanie krajów członkowskich UE.
Cele szczegółowe:
• Uczniowie znają terminy: unia, hymn, flaga, symbole krajów UE, waluta, euro.
• Uczniowie potrafią wskazywać na mapie państwa UE, oraz wymieniać ich cechy charakterystyczne,
• Uczniowie doskonalą aktywne słuchanie,
• Uczniowie doskonalą umiejętność pracy w grupie,
• Uczniowie integrują się.
Na 2 tygodnie przed planowaną imprezą każda klasa losuje po 2 państwa UE i decyduje który z krajów postanawia zareklamować.Konkurencje i zadania dla kl. IV-VI.

• Prezentacja plakatu, reklamującego dany kraj, wcześniej przygotowanego przez klasy,
• Kolory Flag – konkurencja polegająca na liczenie ile osób przyszło w barwach narodowych, krajów które wylosowały ,
• Mapka konturowa - zadanie polegało na podpisaniu na mapie przygotowanej dla każdej reprezentacji klas wybranych krajów UE, ( mapkę można ściągnąć z internetu),
• Puzzle-każda klasa otrzyma puzzle z których miała ułożyć pieniądze obowiązujące w Unii,
• Tańce – konkurencja polegająca na wykonaniu tańca; klasy IV zaprezentowały krakowiaka, V- kujawiaka, a IV- polkę.
• Losowanie i odgadywanie symboli państw europejskich – wybrani przedstawiciele klas losowali wcześniej przygotowane rysunki i zdjęcia,
Przykłady:
a) Francja – perfumy, wieża Eiffla
b) Węgry – kostka Rubika
c) Hiszpania – motyw flamenco
d) Wielka Brytania – Big Ben, Harry Potter
e) Polska – syrenka warszawska, smok wawelski
f) Finlandia – Św. Mikołaj
g) Belgia – Smurfy
h) Holandia – tulipany
i) Włochy – spaghetti
j) Szwecja – Pipi

• Czyja to flaga? - zawodnicy typowali 1 osobę, ona losowała numerek i miała podać, którego kraju widzi flagę, (Flagi państw członkowskich zostały wykorzystane jednocześnie jako dekoracja Sali gimnastycznej, w naszym przypadku flagi przygotowywały dzieci na kartonach A4 .),
• Quiz dotyczący krajów UE, Kulturalna podróż po Europie czyli co wiesz o naszym kontynencie?

Klasa: ____ Wynik: ______

A. Część kulturowa.

1. Znane francuskie kurorty Nicea, Cannes i Saint Tropez znajdują się na:
a) Błękitnym Wybrzeżu b) Lazurowym Wybrzeżu c) Turkusowym Wybrzeżu
2. Najsłynniejszy most w Pradze nosi imię:
a) Franciszka b) Bohumila c) Karola
3. Kraje Beneluksu to:
a) Holandia i Belgia b) Holandia, Belgia i Luksemburg c) Belgia i Luksemburg
4. Wiecznym Miastem nazywamy:
a) Rzym b) Paryż c) Londyn
5. Plac Czerwony i Kreml to wizytówki:
a) Moskwy b) Berlina c) Lizbony
6. Której z bajek nie napisał słynny duński bajkopisarz Hans Christian Andersen ? :
a) „Calineczka” b) „Królowa Śniegu” c) „Czerwony Kapturek”
7. Symbolem Irlandii jest:
a) róża b) koniczyna c) jabłoń
8. Angielski „bobby” to:
a) policjant b) lekarz c) gracz w polo
9. Niedokończony nigdy kościół Antonio Gaudiego, symbol Barcelony, nosi nazwę:
a) Vila Olimpica b) Sagrada Familia c) Las Ramblas
10. Najwyższy szczyt Europy- Mont Blanc ma:
a) 4807 m n.p.m b) 5000 m n.p.m c) 2999 m n.p.m
11. Robert Kubica, kierowca Formuły 1, debiutował na torze:
a) bułgarskim b) węgierskim c) fińskim
12. Stolicą Andory, niewielkiego państwa europejskiego, jest:
a) Katalonia b) Bruksela c) Andora
13. Szwajcarskie marki takie jak Lindt, Toblerone i Nestle to firmy zajmujące się wyrobem:
a) czekolady b) zegarków c) sera
14. Mistrzostwa Świata w piłce nożnej w roku 2006 odbyły się w:
a) Holandii b) Czechach c) Niemczech
15. Oficjalna nazwa Luksemburga brzmi:
a) Wielkie Państwo Luksemburga b) Republika Luksemburga c) Wielkie Księstwo
Luksemburga

B. Część językowa.

1. Loch to po szkocku:
a) las b) nizina c) jezioro

2. Językiem urzędowym Liechtensteinu jest:
a) angielski b) niemiecki c) francuski

3. Słowo gimnazjum pochodzi z języka:
a) francuskiego b) włoskiego c) greckiego

4. Corrida de toros to kontrowersyjne, hiszpańskie:
a) walki byków b) polowania na lisa c) wyścigi psów

5. O’ Connell, O’ Connor, O’ Brien to typowe nazwiska pochodzenia:
a) włoskiego b) austriackiego c) irlandzkiego

6. Shweiz, Svizerra i Suisse to po polsku:
a) Szwajcaria b) Szwecja c) Szkocja
7. Jeśli we Włoszech zamówisz gelato, to otrzymasz:
a) naleśniki na słodko b) kawę z mlekiem c) lody

8. Angielskim odpowiednikiem włoskiego piazza, niemieckiego platz, czy polskiego plac jest:
a) place b) square c) pace

9. Polskie przysłowie “Lepiej późno niż wcale” w języku angielskim będzie brzmiało:
a) „Better late than later” b) „Better never than late” c) „Better late than never”

10. Po polsku kanapki, po angielsku sandwiches, a po czesku?
a) knedliki b) chlebiczki c) strucle

11. Ostsee to niemiecka nazwa:
a) Morza Bałtyckiego b) Morza Czarnego c) Morza Północnego

12. Lunes, martes, miércoles, jueves, viernes, sábado, domingo to hiszpańskie nazwy:
a) miesięcy b) znaków zodiaku c) dni tygodnia

13. „My home is my castle” to motto którego z narodów?
a) Francuzów b) Niemców c) Anglików

14. Frutti di mare to:
a) owoce morza b) danie mięsne c) rodzaj ciasta

15. Rok 2006 ogłoszono Rokiem Języka:
a) Hiszpańskiego b) Polskiego c) Włoskiego

KLUCZ ODPOWIEDZI – KULTURALNA PODRÓŻ PO EUROPIE .......

Część A

1) b
2) c
3) b
4) a
5) a
6) c
7) b
8) a
9) b
10) a
11) b
12) c
13) a
14) c
15) c

Część B

1) c
2) b
3) c
4) a
5) c
6) a
7) c
8) b
9) c
10) b
11) c
12) c
13) c
14) a
15) b


Opracowanie: mgr Justyna Bomba
Nauczyciel j. angielskiego
ZS nr 3 w Dąbrowie Górniczej


Poszczególne konkurencje oceniało wcześniej powołane jury. Proponujemy (jeśli to możliwe) zaprosić przedstawiciela gminy/miasta z punktu europejskiego. Nam udało się uzyskać od nich ciekawe nagrody związane z Unią. Imprezę rozpoczęłyśmy od wspólnego wysłuchania „Ody do radości” – hymnu UE, podczas trwania konkurencji towarzyszyła nam muzyka relaksacyjna.
Joanna Kotarska, Marta Studniarek

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.