X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 21899

Test z wiedzy konsumenckiej

Tylko jedna z podanych odpowiedzi jest prawidłowa!

1) Konsument w polskim ustawodawstwie to:
a) każdy klient dokonujący zakupu
b) osoba dokonująca zakupu w celu nie związanym z działalnością gospodarczą
c) osoba kupująca coś na rachunek firmy
d) każdy kupujący towary

2) Towar zakupiony w sklepie zgodny z umową podlega zwrotowi:
a) w terminie 3 dni
b) w terminie 7 dni
c) w terminie 14 dni
d) można zwrócić tylko za zgodą sprzedawcy

3) O wadzie towaru – reklamację, należy zgłosić w terminie:
a) 2 miesięcy od zauważenia wady
b) 1 miesiąc od zauważenia wady
c) w zależności od ustaleń sprzedawcy
d) 14 dnia od zauważenia wady

4) Konsument w Polsce jest chroniony przez:
a) Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
b) Urząd Konsumentów
c) Związek Producentów
d) Stowarzyszenie Konsumentów i Producentów

5) Niezgodny z umową towar jest wtedy, gdy:
a) ma brzydki kolor
b) nie spełnia oczekiwań gwarantowanych przez sprzedawcę lub producenta
c) nie pasuje do wystroju naszego pokoju
d) źle leży

6) W przypadku, gdy towar jest niezgodny z umową, zawsze mamy prawo”
a) złożyć reklamację i żądać naprawy towaru lub domagać się wymiany na towar zgodny z umową
b) domagać się zwrotu pieniędzy
c) domagać się zwrotu pieniędzy, gdy zareklamujemy towar w dniu zakupu
d) zażądać obniżenia ceny

7) W jakim terminie od daty zakupu towaru możemy zareklamować towar niezgodny
z umową:
a) tylko w dniu zakupu
b) w ciągu 2 lat
c) w ciągu 5 lat
d) w ciągu 3 dni

8) Ile trwa odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową
w przypadku rzeczy używanych:
a) 6 miesięcy
b) 1 rok
c) 2 lata
d) 3 lata

9) Informacja „towar nie podlega reklamacji „ jest zgodna z prawem, gdy:
a) tak ustalił sprzedawca
b) gdy towar jest sprzedawany po obniżonej cenie (przecen)
c) gdy towar jest przeceniony ze względu na wskazaną dokładnie przez sprzedawcę wadę towaru i zapis ten dotyczy tylko wskazanej wady
d) tylko przy likwidacji sklepu

10) Ile trwa okres przedawnienia roszczenia konsumenta względem sprzedawcy, liczony od daty stwierdzenia niezgodności:
a) 6 miesięcy
b) 1 rok
c) 2 lata
d) 3 lata

11) Przy umowie sprzedaży detalicznej zawieranej przez Internet, konsument ma prawo zrezygnować z zakupu towaru bez podania przyczyny w ciągu:
a) 10 dni
b) 7 dni
c) 14 dni
d) 3 dni od otrzymania towaru

12) Jeżeli sprzedawca w ciągu 14 dni nie ustosunkowuje się do naszej reklamacji to:
a) reklamacja się przedawniła
b) musimy zareklamować towar u producenta
c) towar uznaje się zgodny z umową
d) sprzedawca uznaje reklamację

13) Konsument może zgłosić reklamację pod warunkiem, że:
a) zachował dowód zakupu wadliwego towaru – paragon lub fakturę
b) konsultował się z rzecznikiem praw konsumenta
c) przed zakupem sprawdził wraz ze sprzedawcą sposób działania danego sprzętu lub urządzenia
d) zapoznał się z informacjami dotyczącymi produktu zawartymi w karcie gwarancyjnej lub na etykiecie

14) Znak CE musi być umieszczony na:
a) sprzęcie elektrycznym
b) lampach
c) zabawkach
d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe

15) O dacie ważności produktu spożywczego informują nas oznaczenia:
a) termin przydatności do spożycia mija:
b) produkt staje się nieważny w dniu:
c) najlepiej spożyć przed: oraz należy spożyć do:
d) produktu nie należy jeść od:

16) Pani Anna B. zakupiła w hipermarkecie 15 maja 2013r. pralkę automatyczną – odpowiedzialność sprzedawcy za towar trwa do:
a) 15 lipca 2013r.
b) 15 lipca 2014r.
c) 15 maja 2015r.
d) 15 maja 2014r.

17) Gwarancja jakości obowiązuje:
a) zawsze 1 rok
b) zawsze 36 miesięcy
c) jeżeli karta gwarancyjna nie stanowi inaczej to 1 rok
d) zawsze 24 miesiące

18) Koszt powołania przez sprzedawcę rzeczoznawcy ponosi ( przy składaniu reklamacji):
a) konsument
b) sprzedawca
c) sprzedawca i konsument po połowie
d) konsument, gdy reklamacja jest odrzucona


odpowiedzi: 1- b, 2- d, 3- a, 4- a, 5- b, 6- a, 7- b, 8- b, 9- c, 10- b, 11- a, 12- d, 13- a, 14- d, 15- c, 16- c, 17- c, 18- b

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.