X Portal Edux.pl używa plików cookie. Korzystając z naszych stron wyrażasz zgodę na ich stosowanie zgodnie z ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej informacji » tutaj «.

Numer publikacji: 18044

Test ze znajomości lektury pt. "Oto jest Kasia"

Test ze znajomości lektury pt: „Oto jest Kasia”

Podkreśl właściwą odpowiedź.

1. Kto jest autorką książki „Oto jest Kasia”?
a) Danuta Wawiłow
b) Joanna Białobrzeska
c) Mira Jaworczakowa

2. Jak miała na imię nowa koleżanka w klasie Kasi?
a) Antolka
b) Zosia
c) Basia

3. Jakie przezwisko miała ciocia Krysia?
a) ciocia Asia
b) ciocia Klocia
c) ciocia Zdzisia

4. Danie na kolację, którego Kasia bardzo nie lubi to:
a) klopsiki
b) rosół
c) jajecznica

5. Jaką niespodziankę przywiozła mama?
a) miś
b) rower
c) siostrzyczka

6. Ulubione powiedzonko dziadka Hilarego to:
a) „panie dziejku”
b) „panie Janie”
c) „panie Filomenie”

7. Jakie zwierzątko było na śliniaczku Agnieszki?
a) niebieski piesek
b) żółta kaczuszka
c) różowa pantera

8. Co takiego chciała pożyczyć Ewka w klasie od Kasi?
a) stalówkę
b) zeszyt
c) śniadanie

9. Pani do szkoły przyniosła pewne zwierzątka, aby dzieci się nimi opiekowały. O jakich zwierzątkach mowa?
a) rybki
b) pieski
c) jaszczurki

10. Film, na którym były wszystkie dzieci z klasy oprócz Kasi był?
a) o żabce
b) o motylku
c) o kaczuszce

11. W jaką część ciała Kazika trafił pomidor rzucony przez Kasię?
a) nos
b) ręka
c) brzuch

12. Kto pomagał Kasi w nadrobieniu zaległości w szkole?
a) mama
b) brat
c) dziadek

13. Gdzie schowała się Kasia podczas zabawy w chowanego z dziewczynkami w lesie?
a) na drzewie
b) za krzakiem
c) w trawie

14. Dlaczego Kasia musiała się opiekować Agnieszką?
a) bo mama poszła do sklepu
b) bo mama poszła do teatru
c) bo mama poszła na zebranie

15. Na co zachorowała Agnieszka?
a) zapalenie płuc
b) ospa
c) świnka

16. Co było powodem spóźnienia się Antolki do szkoły?
a) korki na ulicy
b) zaspała
c) musiała odprowadzić brata do przedszkola

17. Jakie nieszczęście przydarzyło się Kasi podczas wizyty u dziadka Hilarego i cioci?
a) poplamiła sukienkę
b) zrzuciła talerzyk od ciasta na podłogę
c) zbiła kolano

18. W jaką zabawę bawiły się dziewczynki podczas wizyty u Kasi w domu?
a) w berka
b) w klasy
c) w statek


Odpowiedzi:
1.- c
2.- a
3.-b
4.-c
5.-c
6.-a
7.-b
8.-a
9.-a
10.-c
11.-a
12.-b
13.-b
14.-c
15.-a
16.c
17.-b
18.-c

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2017 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.