X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer: 18011
Przesłano:
Dział: Języki obce

Konkurs języka angielskiego "Charles Dickens and his times"

KONKURS Języka Angielskiego
„Dickens i jego czasy”

1. W którym roku urodził się Charles Dickens? A. 1812 B. 1822 C. 1802
When was Charles Dickens born? A. 1812 B. 1822 C. 1802
2. Ile dzieci miał Charles Dickens? A. 3 B. 6 C. 10
How many children did Charles Dickens have? A. 3 B. 6 C. 10
3. Charles Dickens musiał dotknąć pewnych rzeczy na szczęście A. 3 B. 5 C. 0.
How many times did he have to touch some objects? A. 3 B. 5 C. 0
4. Jaki pseudonim nosił Charles Dickens? A. Boy B. Boz C. Booze.
What pen-name did he have? A. Boy B. Boz C. Booze
5. Gdzie pochowany jest Charles Dickesn? A. Westminster Abbey, B. St.Paul’s Cathedral, C. St. James’s Church
Where is Ch. Dickens buried? A. Westminster Abbey, B. St.Paul’s Cathedral, C. St. James’s Church
6. Jacob Marley była dla Scrooge’a A. synem B. bratem C. partnerem w interesach
Who was Jacob Marley for Scrooge? A. his son B. his brother C. his business partner
7. Ile duchów odwiedza Ebenezera Scrooge’a? A. 2, B.3, C.4
How many ghosts visit Scrooge? A. 2, B.3, C.4
8. Który Duch zabiera Scrooge’a na statek? A. Przeszłości, B. Teraźniejszości, C. Przyszłości?
Which ghost takes Scrooge to a ship? A. the Ghost Of Christmas Past B. the Ghost Of Christmas Present C. the Ghost of Christmas Yet to Come
9. Jak ma na imię siostrzeniec Scrooge’a? A. Tim, B. Fred, C. Bob
What is Scrooge’s nephew’s name? A. Tim, B. Fred, C. Bob
10. Ch.Dickens napisał ‘Oliver Twist’a, aby: A. spłacić swoje długi B. zachęcić ludzi do pomocy biednym C. walczyć z przestępczością
Ch. Dickens wrote Oliver Twist: A. to pay off his debts B. to encourage people to help the poor C. to fight with crime
11. Fagin ostatecznie A. popełnił samobójstwo B. został powieszony C. został zatruty przez wrogów.
Fagin A. committed suicide B. was hanged C. was poisoned by his enemies
12. Gdzie rozgrywa się historia Olivera? A. Dublin B. London C. Birmingham
Where is the story of Oliver Twist set? A. Dublin B. London C. Birmingham
13. Kto z Polaków wyreżyserował film „Oliver Twist”?
Which Polish director made the film Oliver Twist?
14. Dlaczego Oliver jest porwany? A. wie za dużo o Faginie i jego organizacji B. ktoś żąda okupu za niego C. będzie sprzedany bogatej parze
Why is Oliver kidnapped? A. he knows too much about Fagin and his group B. someone wants a ransom for him
C. he will be sold to a rich couple
15. Co się dzieje z Oliverem na końcu powieści? A. dostaje spadek po zmarłej matce B. ucieka do Irlandii C. zostaje adoptowany przez pana Brownlow
What happens to Oliver at the end of the story? A. he gets the inheritance after his dead mother B. escapes to Ireland C. is adopted by Mr Brownlow
16. Jak miał na imię mąż Królowej Wiktorii? A. Henry VIII B. Prince Charles C. Prince Albert
What was Queen Victoria’s husband’s name? A. Henry VIII B. Prince Charles C. Prince Albert
17. Anglia rządziła A. ponad ¼ B. ponad ½ C. ponad 1/3 populacji świata.
England ruled A. ¼ of the world population B. ½ of the world population C. 1/3 of the world population
18. W 1853 zniknął podatek na jeden charakterystyczny produkt w Wlk. Brytanii. Co to był za produkt?
In 1853 a tax on one particular product disappeared. What was it?
19. Czy królowa Wiktoria popierała prawo kobiet do głosowania? TAK / NIE
Did Queen Victoria supported the women’s right to vote? YES / NO
20. Ile lat rządziła królowa Wiktoria? A. ponad 50 B. ponad 70 C. ponad 60
How long did Queen Victoria reign? A. over 50 B. over 70 C. over 60
21. Kiedy wynaleziono telefon? A.1831 B.1867 C.1897
When was the telephone invented? A.1831 B.1867 C.1897
22. Co wymyślił Joseph Bazalgette? A. system kanalizacji B. system sygnalizacji świetlnej C. toaletę
What did Joseph Bazalgette invebt in the Victorian Times? A. the sewage system B. the traffic lights C. a toilet
23. Ile lat mógł mieć najmłodszy pracownik w fabryce po 1844? A. 8 B. 12. C.6
How old could be the youngest factory worker after 1844? A. 8 B. 12. C.6
24. Jaka była popularne metoda karania uczniów w wiktoriańskich szkołach?
What was a popular method of punishing Victorian students?
25. W czasach wiktoriańskich populacja wielkiej Brytanii A. podwoiła się B. potroiła się C. wzrosła o 30%
In the Victorian Times the British population A. doubled B. tripled C. increased by 30%

KEY:
1. A
2. C
3. A
4. B
5. A
6. C
7. C
8. B
9. B
10. B
11. B
12. B
13. Roman Polański
14. A
15. C
16. C
17. A
18. Soap
19. NO
20. C
21. B
22. A
23. B
24. writing „the lines”
25. A

Strony do zbierania informacji:
http://www.classicly.com/10-awesome-facts-about-charles-dickens
http://www.bbc.co.uk/schools/primaryhistory/famouspeople/charles_dickens/
http://manoflabook.com/wp/?p=4835
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens
http://www.bbc.co.uk/schools/primaryhistory/victorian_britain/
http://www.chiddingstone.kent.sch.uk/homework/victorians.html

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.