X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

Numer publikacji: 14973

Test wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym dla klas V - VI

TEST WIEDZY O RUCHU DROGOWYM
DLA KLAS V-VI

Imię i nazwisko........................................

1. Przewozić na rowerze inną osobę może osoba, która:
a) ukończyła 13 lat
b) ukończyła 15 lat
c) ukończyła 17 lat
2. Jakiego kształtu i koloru są znaki ostrzegawcze:
a) czerwono-białe i kwadratowe
b) żółto-czerwone i okrągłe
c) żółto-czerwone i trójkątne
3. Zabrania się jazdy rowerem:
a) obok innego uczestnika ruchu
b) bez trzymania obu rak na kierownicy
c) bez oparcia obu nóg na pedałach
4. Kodeks drogowy zaleca szczególną ostrożność przy:
a) wyprzedzaniu
b) omijaniu
c) wymijaniu
5. Wyprzedzanie z prawej strony jest:
a) zawsze zabronione
b) zabronione na drogach gdzie nie wyznaczono pasów ruchu
c) dozwolone jedynie na obszarze zabudowanym
6. Zabrania się zatrzymania roweru:
a) na przejeździe tramwajowym
b) na parkingu
c) na chodniku
7. Przejeżdżając przez przejazd kolejowy, rowerzysta jest obowiązany:
a) jechać środkiem pasa
b) przed wjechaniem na tory upewnić się, czy nie nadjeżdża pojazd szynowy
c) jechać lewą stroną drogi
8. Jadąc we mgle pojazd powinien mieć włączone obowiązkowo:
a) światła przeciwmgłowe przednie i tylne
b) światła awaryjne i drogowe
c) światła mijania lub przeciwmgłowe
9. Czy badanie trzeźwości kierującego może być prowadzone bez jego zgody?
a) tak
b) nie
c) w zależności od okoliczności
10. Rower z silnikiem elektrycznym wg znowelizowanych przepisów to:
a) motorower
b) rower
c) inny pojazd hybrydowy
11. Prędkość maksymalna motoroweru na drodze ekspresowej wynosi:
a) 60 km/h
b) 45 km/h
c) inna możliwość
12. Kierujący rowerem jest obowiązany:
a) jechać obok innego uczestnika ruchu
b) wszelkie pakunki przewozić wózkiem rowerowym
c) mieć przy sobie kartę rowerową i okazywać na żądanie policjanta
13. W której sytuacji kierującego rowerem uznajemy za włączającego się do ruchu:
a) przy wjeżdżaniu z pobocza na jezdnię
b) podczas zmiany pasa ruchu
c) przy ruszaniu po zapaleniu się zielonego światła
14. Dopuszczalna prędkość maksymalna w wyznaczonej strefie ruchu to:
a) Tak jak w strefie zamieszkania, czyli 20km/h
b) Tak jak na obszarze zabudowanym
c) Tak jak na drogach publicznych
15. Pas ruchu to:
a) część jezdni oznakowana znakami poziomymi
b) cześć jezdni po prawej i lewej stronie osi jezdni
c) pas jezdni, wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych
16. Przewożenie dziecka poniżej lat 12 na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego jest:
a) zawsze zabronione
b) dozwolone gdy przekroczy 150 cm wzrostu
c) dozwolone w specjalnym foteliku ochronnym
17. Jaka jest najwyższa dopuszczalna prędkość maksymalna na drogach w Polsce:
a) nieograniczona – ale ma być dostosowana do warunków drogowych
b) 140km/h
c) 130km/h
18. Jakie pojazdy mogą poruszać się ścieżką (drogową) dla rowerzystów:
a) wyłącznie rowery (poruszane siłą mięśni)
b) wyłącznie rowery jednośladowe
c) rowery i motorowery jednośladowe
19. Zespół pojazdów ciągnięty przez ciągnik rolniczy może składać się maksymalnie:
a) 4 pojazdów (ciągnik + 3 przyczepy)
b) 3 pojazdów (ciągnik + 2 przyczepy)
c) 2 pojazdów ( ciągnik + 1 przyczepa)
20. Rowerzysta jadący jezdnią, wzdłuż której znajduje się pobocze, jest obowiązany:
a) poruszać się po poboczu, chyba, że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch roweru utrudniałby ruch pieszych
b) jechać po jezdni zgodnie z przepisami ruchu drogowego
c) jechać po chodniku

Poprawne odpowiedzi:
1) c
2) c
3) c
4) a
5) b
6) a
7) b
8) c
9) a
10) b
11) c
12) c
13) a
14) c
15) c
16) c
17) b
18) b
19) b
20) a

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2019 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.