X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

»» ZDALNE NAUCZANIE. U nas znajdziesz i opublikujesz scenariusze ««
Numer: 45622
Przesłano:
Dział: Języki obce

Scenariusz Europejskiego Dnia Języków Obcych

SCENARIUSZ EUROPEJSKIEGO DNIA JĘZYKÓW OBCYCH W SZKOLE PODSTAWOWEJ SPECJALNEJ NR 7 W OŚRODKU SZKOLNO-WYCHOWAWCZYM W PIASECZNIE W ROKU SZKOLNYM 2019/2020
Witamy dyrekcję, społeczność uczniowską , nauczycieli na dzisiejszej uroczystości. W 2001 roku Rada Europy ogłosiła dzień 26 września Europejskim Dniem Języków. Podstawowe cele Europejskiego Dnia Języków to: promowanie różnorodności kulturowej i językowej Europy jako bogactwa, które należy rozwijać i pielęgnować, a także propagowanie uczenia się języków przez całe życie zarówno w szkole, jak i poza nią. Europejski Dzień Języków ma zachęcić nas do uczenia się języków. Jest to bardzo ważne ponieważ dzięki znajomości języków obcych łatwiej nam znaleźć lepszą pracę, bez problemu możemy porozumiewać się za granicą czy też rozumieć zagraniczne piosenki, filmy i gry. Ucząc się języków innych narodów poznajemy także ich kulturę oraz historię, co sprzyja wzajemnej tolerancji i empatii.
Nasza dzisiejsza uroczystość zostanie przeprowadzona tradycyjnie w formie quizu i będzie polegała na zbieraniu punktów. Po każdym konkursie zostanie wyłoniony zwycięzca danego zadania. Głosujemy przez podniesienie ręki. Przedstawiciel komisji będzie uważnie się przyglądał, liczył punkty i zapisywał imiona i nazwiska zwycięzców. Nagrody dla zwycięzców zostaną wręczone na koniec uroczystości.
Zadanie pierwsze
Zadanie to ma celu sprawdzenie waszej wiedzy o krajach Unii Europejskiej. Are you ready? Let’s start!
1. Iloma językami mówi się w Europie? Odpowiedź: Szacuje się, że w Europie używa się około 220 – 230 języków.

2. Ile jest „żywych” języków na świecie? Odpowiedź: Na świecie istnieje około 6000 „żywych” języków.

3. Który język jest najczęściej używanym językiem na świecie? Odpowiedź: Język chiński jest najczęściej używanym językiem na świecie. Mówi nim ponad bilion ludzi. Na drugim miejscu jest język angielski.

4. W jakim języku pisze się od strony prawej do lewej? Odpowiedź: W języku hebrajskim pisze się od strony prawej do lewej.

5. Który język uważa się za najstarszy używany język w Europie? Odpowiedź: Najstarszym używanym językiem w Europie jest język baskijski.
6. Co to jest Bundestag? Odpowiedź: Parlament, sejm
7. Z jakiego języka pochodzi słowo „firanka”?
Odpowiedź: z j. niemieckiego
8. Jak nazywa się rezydencja królowej Anglii? Odpowiedź: Buckingham Palace
9. Co jest środkiem płatniczym w Chorwacji? Odpowiedź: kuna, a odpowiednik grosza to lipa
10. Jak mówimy dzień dobry po francusku? Odpowiedź: Bojour!

Na pewno wiecie, że język angielski stał się uniwersalnym językiem świata. Ma on więcej słów niż jakikolwiek inny język świata. Językiem angielskim wraz z jego amerykańską odmianą posługuje się 350 milionów ludzi na całym świecie. W Polsce język angielski jest najpopularniejszy i uczymy się go już w przedszkolu. Dlatego zadanie drugie będzie polegało na zaśpiewaniu angielskiego alfabetu.

Zadanie drugie
Przed nami wystąpi Nikola Sotek oraz Mateusz Urbański z kl. 6b. Uczniowie zaśpiewają piosenkę „ The Bugs alphabet”. Zapraszamy.
Tekst:
Are you ready?
Ready, steady?
Are you ready to say
All the letters today?
ABCDEFG
HIJKLMNOP
QRSTUV
WXYZ
That’s the Bugs Alphabet!

Zadanie trzecie
Zapraszam klasę 6b która zaśpiewa piosenkę “Months of the year”.
Tekst: January, February, March and April (2X)
May, June, July then August and September (2x)
October, November and December (3X).
Twelve months in a year.

Zadanie czwarte

Na ekranie zobaczycie teledyski i waszym zadaniem będzie odgadnąć w jakim języku są śpiewane piosenki.
1. Heintje – Mama j. niemiecki
2. Jurij Szatumov-Biełyje Rozy j. rosyjski
3. Al. Bano i Romina Power – Sempre sempre j. włoski
4. Enrique Iglesias – Bailando j. hiszpański
5. Kate Ryan – Ella ella lub voyage, voyage j. francuski
6. Helena Vondrackova – Malovany Dzbanku j.czeski
7. Elleni – Z wiązanka przebojów greckich Ta pedia tu pirea j. grecki
8. Danny Saucedo – Sa som i himlen j.szwedzki

Zadanie piąte
Jak wszyscy wiemy przysłowia są mądrością narodów. Niekiedy ich odpowiedniki w innych językach są zbliżone, innym razem całkiem inne. Kolejne zadanie polega na tym, aby widząc trzy obcojęzyczne wersje przysłowia podać wersję polską.
1. Where the devil cannot come, he will send a woman.
Ou le diable ne peut aller, sa mere tache d’y mander.
Who der Teufel nicht hinmag, da schickt er ein altes Weib.
Odpowiedź: Gdzie diabeł nie może, tam babe pośle.

2. The end justifies the means.
La fin justifie les moyens.
Der Zweck heiligr die Mirrel.
Odpowiedź: Cel uświęca środki.

3. A healthy mind in a healthy body.
Ame saine dans un corps sain.
Gesunder Sinn in gesundem Leib.
Odpowiedź: W zdrowym ciele zdrowy duch.

4. Time is the best healer.
Le temps est le meilleur medecin.
Die Zeit ist der beste Arzt.
Odpowiedź: Czas jest najlepszym lekarzem.

5. Man is to man a wolf.
L’homme est un loup pour l’homme.
Ein Mensch ist der andern Wolf.
Odpowiedź: Człowiek człowiekowi wilkiem.

6. To fall out of the frying pan into the fire.
Tomber de la poele dans la braise.
Aus dem Regen in die Traufe kommen.
Odpowiedź: Wpaść z deszczu pod rynnę.

7. The devil is not so black as he is painted.
Le diable n’est pas si noir qu’on le fait.
Der Teufel ist nicht so schwarz, wie man ihn mahlt.
Odpowiedź: Nie taki diabeł straszny, jak go malują.
8. There is no place like home.
On n’est bien que chez soi.
Ost und West, daheim am best.
Odpowiedź: Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.

9. Fortune’s wheel is never stopped.
La roue de la fortune n’est pas toujours une.
Das Glucksrad geht um.
Odpowiedź: Fortuna kołem się toczy.

10. To run one’s head against a stone wall.
Donner de la tete contre les murs.
Mit dem Kopfe gegen die Wand rennen.
Odpowiedź: Walić głową w mur/Głową muru nie przebijesz.

Zadanie szóste

W kolejnym zadaniu zobaczymy na ekranie słowa „dziękuję” w różnych językach. Waszym zadaniem będzie odgadnąć jaki to język:

1. Blagodaria – j. bułgarski
2. Hvala – j. chorwacki
3. Merci – j. francuski
4. Gracias – j. hiszpański
5. Danke – j. niemiecki
6. Obrigado – j. portugalski
7. Spasiba – j. rosyjski
8. Grazie – j. włoski

Zadanie siódme
Za chwilę będziemy mieli okazję zobaczyć różne rodzaje tańców europejskich. Waszym zadaniem będzie odgadnąć jaki to taniec.
1. Taniec Flamenco – pochodzi z Andaluzji.
2. Grecka Zorba
3. Belgijka ( Chapelloise) – pochodzenie skandynawski lub amerykańskie czy brytyjskie, popularny we Francji.
4. Walc – pochodzi z Niemiec. Istnieje wiele odmian walca.
5. Tango - pochodzi z Buenos Aires w Argentynie.
6. Tarantella - taniec włoski.
7. Polka – czeski taniec ludowy i tradycyjny taniec polski.
8. Step - taniec irlandzki.
9. Trepak - taniec rosyjski i ukraiński.
10. Kozak – ukraiński taniec ludowy mężczyzn.

To już koniec naszego konkursu. Thank you for your attention and participation. Za chwilę nastąpi wręczenie nagród dla uczniów którzy zebrali największą ilość punktów. Czekając na ogłoszenie werdyktu i wręczenie nagród zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku na temat różnic między językiem brytyjskim a amerykańskim.
Opracowała: Sylwia Markiewicz

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2022 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.