X Używamy plików cookie i zbieramy dane m.in. w celach statystycznych i personalizacji reklam. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, więcej informacji i instrukcje znajdziesz » tutaj «.

»» ZDALNE NAUCZANIE. U nas znajdziesz i opublikujesz scenariusze ««
Numer: 6022
Przesłano:

Konkurs czytelniczy z książki "Harry Potter i Insygnia Śmierci"

KONKURS CZYTELNICZY Z KSIĄŻKI :
HARRY POTTER I INSYGNIA ŚMIERCI

Celem konkursu jest :
- rozwijanie zainteresowań literaturą młodzieżową,
-rozbudzenie motywacji czytania książek,
-popularyzacja twórczości J. K. Rowling
Regulamin konkursu:
-konkurs przeznaczony jest dla wszystkich chętnych uczniów
- zadania konkursowe składają się z zadań zamkniętych a, b, c.
-uczniowie za każdą prawidłową odpowiedź otrzymują po 1 pkt.
-uczestnicy konkursu otrzymują dyplomy, a laureaci nagrody książkowe.
Odpowiedzi: 1-a, 2-b,3-a,4-b,5-b,6-c,7-a,8-c,9-c,10-b,11-c,12-a,13-c,14-b,15-b,16-c,17-c,18-a,19-c,20-b,21-c,22-a,23-b,24-b,25-c,26-a,27-c,28-a,29-a,30-a,31-b,32-a,33-c,34-b,35-c,36-a,37-a,38-c,39-b,40-b,41-b,42-a,43-a,44-c,45-b,46-a,47-a,48-a,49-b,50-b,51-a,52-a,53-b,54-a,55-b,56-b,57-a,58-b,59-a,60-a,61-b,62-b,63-a,64-b,65-c,66-b,67-c,68-c,69-a,70-c,71-b,72-c,73-c,74-c,75-b,76-c,77-b,78-a,79-b,80 – koło wpisane w trójkąt przecięty na pół pionową kreską

1.Kogo spotkał Snape udając się na spotkanie z Voldemortem w dworze L. Malfoya?
a)Yaxleya
b) Dołohowa
c)Dumbledora
2. Jak nazywał się nowy minister magii?
a) Thickeness Pius
b)Scrimgeour Rufus
c) Korneliusz Knott
3. Od kogo Voldemort pożyczył różdżkę chcąc uśmiercić Harrego Pottera?
a) Lucjusza Malfoya
b) Glizdogona
c) Bellatriks Lestrange
4. Jaki stopień pokrewieństwa łączył Nimfadorę Toonks i Narcyzę Malfoy? .Nimfadora była jej:
a) kuzynką
b) siostrzenicą
c) ciotką
5. Kim była Charity Burbage?
a)redaktorką Proroka Codziennego
b)nauczycielką w Szkole Magii i Czarodziejstwa
c) sprzedawczynią w Hogsmeade
6.Kto był autorem Wspomnienia o Albusie Dumbledorze, które ukazało się w Proroku Codziennym?
a) Minerwa McGonagall
b) Rita Skeeter
c)Elfas Doge
7. Jak miał na imię brat Albusa Dmbledore΄a?
a) Abertforth
b) Persiwal
c)Artur
8. Co stało się podczas pogrzebu Ariany?
a)Abertforth i Albus się pogodzili
b)Albus stoczył pojedynek Grindelwaldem
c) Abertforth złamał nos Albusowi
9. RAB to inicjały:
a)Rozaliny Antygony Bungs
b)Ruperta Axebengera Brookstanton´a
c) Regulusa Arktusa Blacka
10. Inferiusy to:
a) zwierzęta hodowane przez Hagrida
b) ożywione trupy
c) cierpiące dusze
11.Kto zginął w czasie ,, przenoszenia” Harrego Pottera z domu przy ulicy Privet Driver do Nory?
a) Kingsley
b)Fred
c) Szalonooki Moody
12. Namiar to:
a) zaklęcie za pomocą , którego wykrywa się użycie czarów przez niepełnoletnich czarodziejów
b) zaklęcie zwodzące
c) zaklęcie niewidzialności
13. Jakie zaklęcie było podpisem Harrego?
a) Impedimenta
b) Aquamenti
c) Expelliarmus
14. Rodzice Nimfadory to:
a)Ted i Petunia Tonks
b) Ted i Dromeda Tonks
c) Petunia i Artur Tonks
15. Kogo przetrzymywał i torturował przez rok czasu Voldemort?
a)Gregorowicza
b) Ollivanderta
c) Lupina
16. Ile horkruksów stworzył Voldemort?
a)5
b)6
c)7
17. Jakim zaklęciem chroniony był dom przy ulicy Grimmauld Place 12?
a) zaklęciem Muffliato
b)morderczym zaklęciem
c) zaklęciem Fideliusa?
18. Horkruks to:
a) rozstrzepiona dusza ukryta w materialnym przedmiocie
b) przedmiot o niezwykłej magicznej mocy
c) jedno z Insygniów Śmierci
19. Jak miała na imię siostra Fleur Delacour?
a)Ginny
b) Ginewra
c) Gabrielle
20. Najbardziej znani wytwórcy różdżek to:
a) Ollivander i Dumbledore
b)Ollivander i Gregorowicz
c) Gregorowicz i Kingsley
21.Co Harry dostał od Rona na 17 urodziny?
a) zegarek
b)fałszoskop
c) książkę: Dwanaście niezawodnych sposobów oczarowania czarownic
22. Jaki kształt miał tort urodzinowy Harrego?
a)znicza
b)miotły
c) sowy
23. Co Albus Dumbledore zostawił w testamencie Ronowi?
a)znicz
b)wygaszasz
c) Baśnie Barda Beedle΄a
24. Jaki napis znajdował się na zniczu, który Harry dostał od Dumbledora:
a) śmierć będzie ostatnim wrogiem , który zostanie zniszczony
b) otwieram się na sam koniec
c) magia to potęga
25. Co Fleur Delacour pożyczyła od ciotki Muriel?
a) tiarę
b)welon
c)diadem
26. Rodzinny dom Harrego Pottera znajdował się w:
a) Dolinie Godryka
b) Hogsmeade
c) Yorkshire
27. Za kogo przebrany był Harry na weselu Fleur i Billa?
a)Deana Thomasa
b)Mudungusa Fletchera
c) Barnego Weasley´a
28. Kogo wykorzystał Voldemort do ukrycia horkruksa- medalionu?
a)Stworka
b)Zgredka
c) Regulusa Blacka
29. Patronus Artura Weasley΄a był :
a) łasicą
b)jeleniem
c) królikiem
30. Status krwi to:
a) świadectwo potwierdzające pochodzenie
b) drzewo genealogiczne czarodziejów
c) podręcznik mugoloznastwa
31. Po śmierci Dumbledore´a nowym dyrektorem Hogwardu został/a:
a) Minerwa McGonagal
b)Severus Snape
c) Fineas Nigellus
32. Gdzie ukrywał się Ron kiedy opuścił Harrego i Hermionę?
a) w Muszelce
b) w Norze
c) u Hagrida
33. Gdzie Dumbledore ukrył miecz Godryka Gryffindora?
a) w puszczy Forest of Dean
b) w Dolinie Godryka u Bathildy Bagshot
c)zostawił go w swoim gabinecie
34. Kto był Niepożądanym Nr1?
a) Rufus Scrimgeour
b)Harry Potter
c)Albus Dumbledore
35. Co znajdowło się w centrum Doliny Godryka?
a) kościół
b) cmentarz
c) pomnik
36. Kiedy życie stracili Lilly i James Potterowie?
a) 31.10.1981
b)24.12.1981
c) 31.08.1981
37. Jaką postać miał patronus, który pomógł odnaleźć miecz Godryka Gryffindora?
a) łani
b)sarny
c)jelenia
38. Kto uratował Harrego w Puszczy Forest of Dean?
a) Lupin
b) Hermiona
c) Ron
39. Kto zniszczył horkruksa – medalion?
a) Harry
b) Ron
c) Hermina
40. Co pomogło Ronowi wrócić do przyjaciół?
a)świstoklik
b)wygaszacz
c) peleryna niewidka
41. Co wisiało na ścianie w domu Ksenofiliusa Lovegooda?
a) róg chrapka krętorogiego
b)róg buchorożca
c) diadem Rowery Ravenclew
42.Insygnia Śmierci to:
a) trzy magiczne przedmioty
b) tytuł książki
c)przedmioty należące do założycieli Hogwartu
43. Z jakiego drzewa wycięto Czarną Różdżkę?
a) z czarnego bzu
b) z czarnej sosny
c) z czarnej brzozy
44. Jak nazywali się bracia, którzy byli pierwszymi właścicielami Insygniów
a) Ignotus, Kadmus, Godryk
b)Antioch, Kadmus, Fineas
c) Ignotus, Antioch , Kadmus
45. Kto był potomkiem Kadmusa Peverell΄a?
a) Harry Potter
b) Marvolo Gaunt
c) Albus Dumbledore
46. ,, Potterwarta” to:
a) stacja radiowa, mówiąca o tym co się dzieje w świecie magii
b) przyjaciele Harrego przebywający w Hogwarcie
c)pracownicy Ministerstwa Magii popierający Harrego
47. Kto przysłał Zgredka do domu Malfoya?
a) Abertforth Dumbledore
b)Severus Snape
c) Lupin
48. Gdzie była ukryta czarka Helgi Hufflepuff?
a)w Banku Gringotta
b) w albańskiej puszczy
c) w sklepie Borgina i Burkesa
49. Kto towarzyszył Hermionie podczas wyprawy do Banku Gringotta?
a) Malfoy
b) Travers
c) Bellatriks Lestrange
50. Jak sprawdzano tożsamość czarodziejów wchodzących do Banku Gringotta?
a)wchodzący znali tajny kod
b) próbnikami tożsamości
c) skanowano tęczówki oczu
51. Co było potrzebne do otwarcia skarbca Bellatriks Lastrange?
a) brzękadła
b)odcisk palca właściciela
c)kropla krwi
52. Co chroniło skarbiec Bellatriks Lastrange?
a) smok
b)olbrzym
c) trol
53. Jak miał na imię syn Lupina i Tonks?
a)Harry
b)Tedy
c) Tom
54.Kto stanął na czele skrzatów domowych podczas walk w Hogwarcie?
a)Stworek
b) Zgredek
c) Ron
55. Kto był właścicielem gospody ,, Pod świńskim łbem”
a) Fred i George Weasley
b) Abertforth Dumbledore
c)Madame Rosmerta
56. Czyim patronusem była łania?
a)Abertforth´a Dumbledore´a
b) Severusa Snape´a
c) Rufusa Scrimgeour´a
57.Kto zginął podczas walk w Hogwarcie?
a)Fred
b)George
c) Percy
58.Jak został zgładzony horkruks – czarka Helgi Hufflepuff?
a)Ron roztrzaskał go mieczem Gryffindora
b) Hermiona przebiła go kłem bazyliszka
c)zniszczyła go Szatańska Pożoga
59. Kto kochał córkę Raweny Ravenclew?
a)Krwawy Baron
b)Prawiebezgłowy Nick
c) Hagrid
60.Jak miała na imię profesor Sprut?
a)Pomona
b)Arabella
c)Molly
61. Kto odnalazł zaginiony diadem Raweny Ravenclew w Albanii?
a) Albus Dumbledore
b) Tom Riddle
c) Harry Potter
62. Co było wyryte na diademie Raweny Ravenclew?
a) rozum zawsze zwycięży
b) kto ma olej w głowie temu dość po słowie
c)mądry nie powie, czego wprzód nie zważy
63. Jak Harry, Ron i Hermina uciekli z Banku Gringotta?
a) na grzbiecie smoka
b)na miotłach
c) schowli się pod peleryną niewidką
64. Kto po Dumbledorze był panem Czarnej Różdżki?
a)Severus Snape
b) Draco Malfoy
c) Harry Potter
65. Kogo przez całe życie kochał Severus Snape?
a) Narcyzę Malfoy
b) Bellatriks Lastrange
c) Lilly Evans
66. Kto zabił Nagini?
a) Ron
b)Neville
c) Snape
67. Jakie było hasło pozwalające wejść do gabinetu dyrektora, gdy był nim S. Snape?
a)Voldemort
b)Lilly
c)Dumbledore
68.Kto w pojedynku pokonał Bellatriks Lastrange?
a) Luna Lovegood
b) Nimfadora Toonks
c)Molly Wasley
69. Co stało się z diademem Raweny Ravenclew?
a) ukrył go Voldemort w Pokoju Życzeń
b) miał go na głowie posąg Raweny Ravenclew znajdujący się w wieży Ravenclawu
c) był ukryty w Banku Gringotta
70.Kogo spotkał Harry na dworcu – gdy został ugodzony morderczym zaklęciem?
a) Syriusza Blacka
b)Jamea Pottera
c) Albusa Dumbledore΄a
71. Dlaczego Harry nie zginął po rzuceniu morderczego zaklęcia przez Voldemorta?
a) bo był nieśmiertelny
b) bo krew Harrego płynęła w Voldemorcie
c) bo był panem Insygniów Śmierci
72.Dlaczego Voldemort zabił Severusa Snape?
a) bo obawiał się jego mocy
b)uważał że Snape jest szpiegiem
c) uważał go za pana Czarnej Różdżki
73 Kim był Abertforth Dumbledore?
a)nauczycielem magii
b)właścicielem sklepu U Borgina i Burkesa
c) właścicielem baru Pod Świńskim Łbem
74. Do jakiego domu w Hogwarcie trafiała zawsze rodzina Syriusza Blacka?
a) Gryffindoru
b) Ravenclewu
c)Slytherinu
75. Jak miała na imię siostra A. Dumbledore´a?
a) Adrianna
b)Ariana
c)Ania
76. Jakiego młodego czarodzieja poznały Lilly i Petunia (przed rozpoczęciem nauki w szkole)?
a)Jamesa Pottera
b)Syriusza Blacka
c)Severusa Snape´a
77. Komu Tom Ridlle ukradł czarkę Helgi Hufflepuff?
a)Heldze Hufflepuf
b)Chefsibie Smith
c)Bujdce
78. Jaki napis widniał na grobie rodzinnym Dumbledorów?
a) gdzie skarb wasz, tam i serce wasze
b)śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony
c)Magia to potęga
79. Kto zabił Zgredka?
a)Snape
b) Bellatriks Lestrange
c) Lucjusz Malfoy
80. Narysuj symbol Insygniów Śmierci

O nas | Reklama | Kontakt
Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, ogłoszeń oraz reklam.
Copyright © 2002-2021 Edux.pl
| Polityka prywatności | Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawa autorskie do publikacji posiadają autorzy tekstów.